Smarta hem-podden

Smarta hem-podden

Bostäder är inte längre bara väggar, tak och golv. I framtiden kommer våra hyresgäster ha helt andra förväntningar på tjänster och service i takt med att tekniken och samhället utvecklas. Därför har vi startat en podd som tar sikte på framtidens smarta hem. Och med Smarta hem menar vi inte bara teknik, utan även hur vi kan leva hållbart och få en så enkel och smidig vardag som möjligt. Värdar för podden är Robert Bäckström och Malin Hansdotter.

Om du har förslag på ämnen till Smarta hem-podden kan du maila oss på podcast@stangastaden.se

Lyssna på Smarta hem-podden på Spotify
Lyssna på Smarta hem-podden på Acast
Lyssna på Smarta hem-podden på Apple Podcasts

​Avsnitt 17- Går det att få behovsstyrd fastighetsskötsel med teknikens hjälp?

I dag planeras städning, sophämtning och gräsklippning efter kalendern, något som innebär att många insatser görs när behovet inte riktigt finns. I det här avsnittet tar vi reda på om sensorer kan förenkla planeringen och göra att skötsel görs efter behov. Vad krävs i så fall av tekniken och hur väl fungerar det i dag? Och finns det pengar att spara?

Podden gästas av Mats Flankör på Kraftringen, som har genomfört tester i Lund och Malmö med sensorer i sopkärl och blomkrukor. Gästar podden gör även Daniel Svensson på konsultbolaget Energy Service Management, ESM. Han berättar bland annat om budgetstyrd vs behovsstyrd fastighetsförvaltning och vilka pengar som finns att spara.

​Avsnitt 16 - Hur kan vi anpassa fastigheter för extrema klimat?

FN:s klimatpanel IPCC slår fast i sin senaste rapport att extremväder blivit allt vanligare och att det kommer fortsätta att öka. I Sverige innebär det kraftigare skyfall, värmeböljor och längre perioder av torka. Förändringarna ställer helt nya krav på stadsplaneringen och fastighetsägare. Hur mycket kommer klimatförändringarna att påverka hur vi bygger och hur kan vi anpassa fastigheterna? 

Gästar podden gör Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande i Rådet för hållbara städer,  Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI samt Sara Tärk, landskapsarkitekt på Sweco.

​Avsnitt 15 - Så kan ny teknik göra oss mer brandsäkra


Varje år inträffar ungefär 24 000 bostadsbränder varav drygt 6 000 är så allvarliga att Räddningstjänsten rycker ut. Kan ny teknik göra våra fastigheter mer brandsäkra och få ner antalet bränder? I vårt senaste poddavsnitt djupdyker vi i ämnet. Vi pratar bland annat om hur vi kan planera in smart teknik som ökar brandsäkerheten redan i projekteringsfasen men också hur tekniken hjälper oss att göra rätt genom att påverka våra beteenden.

Med oss har vi Michael Strömgren, Chief Innovation Officer på Briab, Maya Stål Söndergaard, brandingenjör och gruppchef på Brandskyddslaget Malmö och Björn Flinth, tidigare ordförande för Civilförsvarsförbundet i Ludvika. 

Avsnitt 14 - Varför 3D-printar vi inte alla hus?

I dag är det fullt möjligt att 3D-printa ett hus, men vad finns det för fördelar egentligen? Kommer byggarbetsplatserna att ersättas av stora 3D-skrivare och vad kommer effekterna i så fall bli? Hur ligger vi till i Sverige jämfört med andra länder?

I podden deltar två personer som ligger i framkant av utvecklingen. Tobias von Haslingen, som är en av grundarna till Concrete Print och har 3D-printat ett hus i betong. Helena Westerlind är arkitekt och forskare på KTH. Hon forskar specifikt om 3D-användning av betong och även om återbruk av betong. 

​Avsnitt 13 - Varför behövs en digital tvilling?

Inom industrin har de digitala tvillingarna varit ett viktigt verktyg sedan länge, och nu börjar de även hitta sin plats inom fastighets- och stadsplanering. Men varför behövs egentligen digitala tvillingar och hur kan fastighetsbranschen dra nytta av tekniken?

För att besvara frågorna har vi tagit hjälp av Oliver Larsson, samhällsutvecklare på Ramboll, samt Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret i Göteborg som skapat en Digital tvilling av Göteborg.

​Avsnitt 12 - Går det att spara pengar och leva hållbart med smarta lösningar?

Vårt mest praktiska avsnitt hittills. Den här gången tittar vi på ett vanligt boende och ser vad du kan installera i dag för att spara pengar och leva mer hållbart. Vi tittar på olika lösningar som kan göra skillnad och pratar om vilka effekter du kan få direkt. Hur snabbt kan du tjäna in kostnaden för en smart lösning? Vilka uppoffringar måste göras för att leva mer hållbart och funkar det i verkligheten?

Deltar i podden gör Peter Esse, poddare på Teknikveckan.se och Hampus Oxenborg, grundare av Interaktiva Fastigheter.

​Avsnitt 11 - Vad innebär en smart stad?

Smarta hem kan göra skillnad sett till att hushålla med resurser, men du börjar först se större effekter när du kopplar upp en hel fastighet, stadsdel eller för den delen en hel stad. Med utgångspunkt i Toyotas nya smarta stad Woven city som byggs i Japan tittar vi närmare på vilka fördelar det kan få med smarta lösningar i ett större perspektiv. Vilka innovativa och hållbara lösningar tas fram och vad kan vi ta med oss när vi utvecklar våra svenska städer?

Vi bekantar oss också med Ebbepark, en smart stadsdel som växer fram i Linköping som även fungerar som en testbädd för hållbar stadsutveckling. Deltar i podden gör Erik Gustafsson, informationschef på Toyota Sverige och Sara Malmgren, projektledare för testbädd Ebbepark.

​Avsnitt 10 - Hur automatiserade kan våra hem bli?

Det smarta hemmet innebär att många vardagsuppgifter kan automatiseras. I det här avsnittet blickar vi framåt mot en inte allt för avlägsen framtid där hemmen och mycket annat i vår vardag sköter sig på egen hand. Vad kommer automatiseras i våra hem och inte? Hur kommer det påverka oss som människor? Och kan vi bli för beroende av tekniken? Gästar podden gör Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft i Sverige och medlem i regeringens digitaliseringsråd och Erik Bergström, känd som Kabel & kaffe på Instagram och Youtube, som bland annat delar med sig av hur han automatiserat både sitt hem och sin pizzabeställning.


​Avsnitt 9 - Kommer vi få allt levererat till dörren?

En allt större del av handeln sker online, men hur smart är egentligen logistiken? Vi reder ut hur våra nätinköp levereras i dag och hur hållbara dessa lösningar är. Vi tittar också på framtidens paketleveranser och deras fördelar och utmaningar. Kommer den ökade mängden av hemlevererade paket även att påverka utformningen av bostadsfastigheter – kommer alla ha leveransboxar hemma i framtiden?

Medverkar i podden gör Mona Kjellberg, Marknadsanalytiker på Juni Strategi och Analys och Catrin Lammgård, som forskar inom hållbara transporter på Göteborgs Universitet.


Avsnitt 8 - Kan ett delat vardagsrum rädda planeten?

Kollektivet har gjort comeback och blivit en modern boendeform som ger stora fördelar för klimatet. Hur mycket kan vi minska klimatavtrycket genom att dela gemensamma ytor och hur ställer sig folk till den typen av boende? Vi tittar på möjligheterna och utmaningarna med co-living. Gästar podden gör Katarina Liljestam Beyer från företaget Colive som erbjuder kollektiva boende med all-inclusive, Cris Geiger från kollektivet Moder Jord och  Susanne Malmgren, Akademiska hus.

Avsnitt 7 - Hur bygger vi framtidens smarta bostäder?

Hur ska fastighetsbranschen hänga med i den tekniska utvecklingen? Hur säkerställer vi att det vi bygger idag är relevant även om 50 år? Och vem ska betala för det? Det och mycket mer pratar vi om med Terese Skärvagen, projektchef för Sveriges Allmännyttas digitaliseringsinitiativ. Vi pratar också om utmaningen att bygga energieffektivt utan att göra avkall på mobiltäckning och trådlös kommunikation med Adam Boström på mobiloperatören Tre. Är 5G lösningen?

Avsnitt 6 - Övervakar det smarta hemmet mig?

Vilken information samlar våra smarta prylar in om oss, och vad används den till? Kan exempelvis priset på min försäkring påverkas av data om hur jag lever och äter? Och hur är det egentligen, blir vi avlyssnade av våra smarta prylar och tillhörande appar? Många funderingar, och med hjälp av Mikael Lagström från TrueSec, och Anna-Marie Eklund Löwinder från Internetstiftelsen, har vi dykt ner i frågeställningen – övervakar det smarta hemmet mig?​

​Avsnitt 5 - Så säkrar du ditt smarta hem

Alltfler prylar och system i våra hem är uppkopplade vilket förenklar och underlättar vår vardag, men vad ska man tänka på när man kopplar upp sitt hem? I detta poddavsnitt delar Carl Önne, MSB och Christoffer Jerkeby, F-secure med sig av sina bästa tips för hur du håller det smarta hemmet säkert och hur du kan undvika att din information hamnar i orätta händer. Du får även lyssna på zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer som delar med sig av sina bästa tips om krisen kommer och all teknik slås ut.​

​Avsnitt 4 - Det smarta åldersvänliga hemmet

Kan smarta hem-lösningar hjälpa äldre att bo kvar hemma längre? Och hur kan tekniken bidra till en tryggare vardag för både seniorer och deras anhöriga? Vi pratar om tekniken som redan finns i dag och tittar naturligtvis på den framtida utvecklingen och diskuterar de utmaningar som finns med smarta hem för äldre.

Deltar i podden gör Wagner Ourique de Morais, som forskar kring hur tekniska lösningar kan skapa åldersvänliga hem och John Fristedt från Linköpings kommun som tittar på hur smart teknik kan underlätta för äldre att bo kvar hemma längre. Vi får också höra Marja Granqvist, en bloggande senior som resonerar kring hur hennes vardag skulle kunna underlättas av smart teknik.


​Avsnitt 3 - Blir husen mer hållbara när de styr sig själva?

Hur stor del av husens förvaltning går att automatisera och kommer vi se ett hus som helt kan ta hand om sig självt? Vilka fördelar finns det med att digitalisera hus och hur
påverkar det i slutändan de som bor där? Det finns stora vinster att göra när det kommer till energi och hållbarhet men hur påverkas tryggheten om ingen fysisk förvaltare finns. Fokus är på hållbarhet och energioptimering.

Avsnitt 2 - Hur säkra är digitala lås?

De blir allt vanligare – de digitala låsen. När vi handlar mer över nätet och tar emot fler leveranser är de en smidig lösning, men hur säkra är de egentligen. Vem är det som äger låset i en hyresrätt och ställer det till problem för de digitala låsen? Vi ser var i utvecklingen vi befinner oss just nu.

Avsnitt 1 - Vad är smarta hem?
Vad innebär egentligen ett smart hem? Handlar det bara om att kunna tända lampan med mobilen eller finns det ett större värde och måste allt kopplas till tekniken? I det första avsnittet reder vi ut begreppen och diskuterar var vi verkligen befinner oss i resan mot det smarta hemmet i dag.