Smarta hem-podden

Smarta hem-podden

Bostäder är inte längre bara väggar, tak och golv. I framtiden kommer våra hyresgäster ha helt andra förväntningar på tjänster och service i takt med att tekniken och samhället utvecklas. Därför har vi startat en podd som tar sikte på framtidens smarta hem. Och med Smarta hem menar vi inte bara teknik, utan även hur vi kan leva hållbart och få en så enkel och smidig vardag som möjligt. Värdar för podden är Robert Bäckström och Malin Hansdotter.

Om du har förslag på ämnen till Smarta hem-podden kan du maila oss på podcast@stangastaden.se

Lyssna på Smarta hem-podden på Spotify
Lyssna på Smarta hem-podden på Acast
Lyssna på Smarta hem-podden på Apple Podcasts

AVSNITT 10 - HUR AUTOMATISERADE KAN VÅRA HEM BLI?

Det smarta hemmet innebär att många vardagsuppgifter kan automatiseras. I det här avsnittet blickar vi framåt mot en inte allt för avlägsen framtid där hemmen och mycket annat i vår vardag sköter sig på egen hand. Vad kommer automatiseras i våra hem och inte? Hur kommer det påverka oss som människor? Och kan vi bli för beroende av tekniken? Gästar podden gör Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft i Sverige och medlem i regeringens digitaliseringsråd och Erik Bergström, känd som Kabel & kaffe på Instagram och Youtube, som bland annat delar med sig av hur han automatiserat både sitt hem och sin pizzabeställning.

AVSNITT 9 - KOMMER VI FÅ ALLT LEVERERAT TILL DÖRREN?

En allt större del av handeln sker online, men hur smart är egentligen logistiken? Vi reder ut hur våra nätinköp levereras i dag och hur hållbara dessa lösningar är. Vi tittar också på framtidens paketleveranser och deras fördelar och utmaningar. Kommer den ökade mängden av hemlevererade paket även att påverka utformningen av bostadsfastigheter – kommer alla ha leveransboxar hemma i framtiden?

Medverkar i podden gör Mona Kjellberg, Marknadsanalytiker på Juni Strategi och Analys och Catrin Lammgård, som forskar inom hållbara transporter på Göteborgs Universitet.


AVSNITT 8 - KAN ETT DELAT VARDAGSRUM RÄDDA PLANETEN?Kollektivet har gjort comeback och blivit en modern boendeform som ger stora fördelar för klimatet. Hur mycket kan vi minska klimatavtrycket genom att dela gemensamma ytor och hur ställer sig folk till den typen av boende? Vi tittar på möjligheterna och utmaningarna med co-living. Gästar podden gör Katarina Liljestam Beyer från företaget Colive som erbjuder kollektiva boende med all-inclusive, Cris Geiger från kollektivet Moder Jord och  Susanne Malmgren, Akademiska hus.

AVSNITT 7 - HUR BYGGER VI FRAMTIDENS SMARTA BOSTÄDER?

Hur ska fastighetsbranschen hänga med i den tekniska utvecklingen? Hur säkerställer vi att det vi bygger idag är relevant även om 50 år? Och vem ska betala för det? Det och mycket mer pratar vi om med Terese Skärvagen, projektchef för Sveriges Allmännyttas digitaliseringsinitiativ. Vi pratar också om utmaningen att bygga energieffektivt utan att göra avkall på mobiltäckning och trådlös kommunikation med Adam Boström på mobiloperatören Tre. Är 5G lösningen?

AVSNITT 6 - ÖVERVAKAR DET SMARTA HEMMET MIG?

Vilken information samlar våra smarta prylar in om oss, och vad används den till? Kan exempelvis priset på min försäkring påverkas av data om hur jag lever och äter? Och hur är det egentligen, blir vi avlyssnade av våra smarta prylar och tillhörande appar? Många funderingar, och med hjälp av Mikael Lagström från TrueSec, och Anna-Marie Eklund Löwinder från Internetstiftelsen, har vi dykt ner i frågeställningen – övervakar det smarta hemmet mig?​

AVSNITT 5 - SÅ SÄKRAR DU DITT SMARTA HEM

Alltfler prylar och system i våra hem är uppkopplade vilket förenklar och underlättar vår vardag, men vad ska man tänka på när man kopplar upp sitt hem? I detta poddavsnitt delar Carl Önne, MSB och Christoffer Jerkeby, F-secure med sig av sina bästa tips för hur du håller det smarta hemmet säkert och hur du kan undvika att din information hamnar i orätta händer. Du får även lyssna på zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer som delar med sig av sina bästa tips om krisen kommer och all teknik slås ut.​

AVSNITT 4 - DET SMARTA ÅLDERSVÄNLIGA HEMMET

Kan smarta hem-lösningar hjälpa äldre att bo kvar hemma längre? Och hur kan tekniken bidra till en tryggare vardag för både seniorer och deras anhöriga? Vi pratar om tekniken som redan finns i dag och tittar naturligtvis på den framtida utvecklingen och diskuterar de utmaningar som finns med smarta hem för äldre.

Deltar i podden gör Wagner Ourique de Morais, som forskar kring hur tekniska lösningar kan skapa åldersvänliga hem och John Fristedt från Linköpings kommun som tittar på hur smart teknik kan underlätta för äldre att bo kvar hemma längre. Vi får också höra Marja Granqvist, en bloggande senior som resonerar kring hur hennes vardag skulle kunna underlättas av smart teknik.


AVSNITT 3 - BLIR HUSEN MER HÅLLBARA NÄR DE STYR SIG SJÄLVA?
Hur stor del av husens förvaltning går att automatisera och kommer vi se ett hus som helt kan ta hand om sig självt? Vilka fördelar finns det med att digitalisera hus och hur
påverkar det i slutändan de som bor där? Det finns stora vinster att göra när det kommer till energi och hållbarhet men hur påverkas tryggheten om ingen fysisk förvaltare finns. Fokus är på hållbarhet och energioptimering.

AVSNITT 2 - HUR SÄKRA ÄR DIGITALA LÅS?

De blir allt vanligare – de digitala låsen. När vi handlar mer över nätet och tar emot fler leveranser är de en smidig lösning, men hur säkra är de egentligen. Vem är det som äger låset i en hyresrätt och ställer det till problem för de digitala låsen? Vi ser var i utvecklingen vi befinner oss just nu.

​AVSNITT 1 - VAD ÄR SMARTA HEM?


Vad innebär egentligen ett smart hem? Handlar det bara om att kunna tända lampan med mobilen eller finns det ett större värde och måste allt kopplas till tekniken? I det första avsnittet reder vi ut begreppen och diskuterar var vi verkligen befinner oss i resan mot det smarta hemmet i dag.