Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Tillsammans mot ett hållbart Linköping

Aktuellt

När du bor hos oss kan du känna dig trygg i att vi jobbar hårt för att ditt hem och ditt kvarter ska vara så hållbart som möjligt. Det kan vara sådant som inte syns på ytan, som till exempel hur vi ställer allt tuffare hållbarhetskrav på våra entreprenörer som bygger och renoverar åt oss. Men det kan också vara sådant som du direkt märker av i och kring ditt boende, som till exempel möjlighet till återvinning, olika system för vattenbesparing och andra smarta lösningar som gör det ännu enklare att leva hållbart.

Några exempel på vad vi gör

Krav när vi bygger om och bygger nytt

Vi ställer höga hållbarhetskrav på våra entreprenörer. Dessutom måste de föreslå hur vi tillsammans kan minska miljöpåverkan ytterligare i våra gemensamma projekt. På det här sättet har vi kommit fram till flera nya hållbara lösningar, till exempel klimatanpassad betong.

Hållbarhetsfokus när vi renoverar

När vi renoverar och bygger om i en fastighet gör vi det alltid med hållbarheten i fokus. Vid till exempel ett fönsterbyte ser vi till att de vi byter till har lågt U-värde (ju lägre värde desto bättre isoleringsförmåga), vilket både skapar bättre inomhusklimat för dig som hyresgäst och sparar en hel del energi.

Återbruk inom- och utomhus

När vi bygger om samarbetar vi med Erikshjälpen, som tar tillvara begagnade vitvaror, garderober, sanitetsprodukter och annat med andrahandsvärde. Vi har också börjat återanvända material i våra utomhusmiljöer, till exempel stenplattor och kantsten, samt genom att tvätta och behålla befintliga betongplattor i stället för att byta ut till nya.

Satsar på vindkraft och solceller

Vi är delägare i Bixia gryningsvind, som under 2023 producerade cirka 24,3 GWh el åt oss. Det motsvarar elanvändningen i ungefär 10 000 lägenheter. Dessutom har vi fortsatt att installera solceller och våra solcellsanläggningar producerar idag en energimängd som motsvarar 6 procent av vår totala elförbrukning.

Testar nytt och hållbart i Ebbepark

I området Ebbepark tar vi ut svängarna och testar mängder av nya och hållbara lösningar, som vi sedan kan lära oss av och applicera i andra områden. Här har vi byggt med klimatanpassad betong, certifierat en fastighet enligt Miljöbyggnad Guld, där fastigheten klimatförsörjs av ett eget geolager. Dessutom har området också gott om gemensamhetslösningar för att underlätta ett hållbart boende, som till exempel bil- och cykelpool.

Några exempel på hur du kan bidra

Sortera och återvinn ditt avfall

Visste du att varje lägenhet producerar (i snitt) 369 kilo avfall varje år? Genom att sortera dina sopor bidrar du till att så mycket som möjligt av soporna kan återvinnas och bli nytt material, eller användas till biogas som bland annat driver bussarna i stan. Ju bättre vi blir på detta, desto mer skillnad kan vi göra Tillsammans har vi faktiskt minskat mängden mat- och restavfall med nästan 7 procent, bara det senaste året.  

Återvinn textil

Från och med 2025 är det krav på att textil ska sorteras ut och samlas in separat. Men redan nu är våra hyresgäster rätt så bra på det. De senaste åren har vi tillsammans samlat in och återvunnit cirka 30 ton textilier per år. Läs mer om det nya kravet här.

Återvinna tvättvatten?

Att spara på vårt vatten genom att duscha i stället för att bada, inte diska under rinnande vatten och så vidare har du säkert koll på. Men visste du att vi också har börjat återvinna tvättvattnet? Jo, det är faktiskt sant. Genom systemet Mimbox, som vi börjat testa i tvättstugor, renas tvättvattnet från smuts och mikroplaster så att det kan användas igen. Bara det senaste halvåret har detta inneburit att vi sparat ungefär 4000 liter vatten och rensat bort över 650 gram mikroplaster. Hur bra är inte det? Kika gärna på mimbly.se om du är nyfiken på hur det funkar.

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete?

Läs mer i vår hållbarhetsredovisning.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.