Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Seniorbostäder med extra allt

Hemma hos

Vi blir allt äldre i Sverige och fler vill bo kvar längre hemma och fortsätta leva ett aktivt liv. För att den ekvationen ska gå ihop krävs fler bostäder anpassade för en äldre målgrupp. Vi hälsar på Majvor Wall och Christina Mälström i Stångåstadens senaste seniorkvarter Labbet i Ebbepark och får en pratstund om hur det är att bo i en seniorbostad.

Christina Mälström och Majvor Wall

Vi träffar Majvor och Christina i den ljusa gemensamhetslokalen i kvarteret Labbet i Ebbepark. Förutom sina egna lägenheter har hyresgästerna i Labbet bland annat tillgång till ett gemensamt extra vardagsrum med fullt utrustat kök, en stor uteplats med orangeri och boulebana, ett ljusterapirum och för vänner och bekanta som vill sova över finns ett gästrum.


För Majvor gick flytten till Labbet på Lucia-dagen förra året.

– Jag hade sökt lägenhet under en tid när Stångåstaden kontaktade mig och sa att de hade en lägenhet jag borde titta på. Vi åkte hit och tittade på den och jag bestämde mig direkt. Lägenheten har diskmaskin, tvättmaskin och inglasad balkong – allt jag behöver.

Majvor Wall vid sin lägenhet

Lägenheten är på 34 kvadratmeter, något Majvor tycker är fullt tillräckligt.

– Det räcker absolut! Jag ska ju bara sova och äta där. De pengarna jag tjänar på att ta en lite mindre lägenhet kan jag resa och göra annat för. Dessutom blir den inglasade balkongen som ett extra rum. Där kommer jag odla tomater i sommar.

Gemenskapen viktig

Christina flyttade in i sin tvåa precis innan jul. Hon bodde i lägenhet i närheten tidigare men sökte mer gemenskap i sitt boende.

– Jag mår bättre av att bo här. Jag gillar gemenskapen som finns här.

Både Majvor och Christina lyfter fram gemenskapen som ett stort plus med boendet i Labbet. På eftermiddagarna är de rymliga gemensamma lokalerna öppna för umgänge och olika typer av aktiviteter. 20 timmar i veckan finns personal på plats.

– Jag brukar gå hit till våra gemensamma lokaler på eftermiddagarna och se om det är någon här. På torsdag ska vi ha gemensam pizzakväll, säger Majvor.

Det gemensamma vardagsrummet

Även området och allt som finns i närheten uppskattas av Christina och Majvor. Här finns restauranger, mataffär, apotek, Vårdcentral och gym på gångavstånd och bussarna går precis utanför huset.

– Jag går och tränar här på Campushallen. Och så har vi både Vårdcentral och Apotek i närheten. Det är jättebra, säger Christina.

Bygger bort ofrivillig ensamhet

Ett av syftena med att bygga seniorbostäder är att bygga bort ofrivillig ensamhet bland äldre.

– Det är ett bra initiativ det här med seniorbostäder. Det är så många som sitter ensamma i sina lägenheter eller villor. Det är bra att det här alternativet finns.

Vill du veta mer?

Här hittar du mer information om Stångåstadens seniorkoncept.

Övernattningslägenhet som kan bokas av vänner och bekanta som vill sova över
Orangeriet kommer fyllas med växter och möbler när våren kommer
I det gemensamma köket planeras gemensam pizzakväll
Seniorbostäder hos Stångåstaden
  • Stångåstaden har 416 seniorbostäder runtom i Linköping
  • Just nu byggs 41 nya seniorbostäder på Djurgårdsgatan, uthyrning startar inom kort.
  • I bostäderna ligger fokus på trygghet, tillgänglighet och gemenskap
  • Stångåstaden erbjuder två olika koncept, Senior och Senior+
  • Båda koncepten riktar sig till personer som är 65 år eller äldre. I koncepten ingår lokaler för gemensamt umgänge, övernattningsmöjligheter för vänner, aktiva boråd som arrangerar aktiviteter, tillgänglighet och attraktiva utemiljöer. I Senior+ ingår även personal på plats 20 timmar i veckan.
  • I kundundersökningar uppger 96,3 % att de har god kontakt med grannar och 97 % att de upplever hög trygghet i trapphus.
  • Läs mer om våra seniorkoncept här.