Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Strumpfabriken som blev bostäder

Hemma hos Livet i Linköping

I Övre Vasastaden har Stångåstaden byggt 300 nya bostäder i kvarteret Norrskenet och nu har de sista hyresgästerna flyttat in. Platsen har en lång historia. Här tillverkades först nylonstrumpor och efter det drevs under lång tid en Priso-butik på platsen. Nu finns bara skorstenen kvar av de gamla fabrikslokalerna men hänsyn till platsens historia har tagits i de nya bostädernas arkitektur.

Nu har alla hyresgäster flyttat in i den tredje och sista etappen av Norrskenet.

En fabrik av sin tid

50-talets Sverige präglades till stor del av optimism och framtidstro. Kriget var slut och ekonomin stark. Även i Linköping fanns en stark expansion och i början av 50-talet stod strumpfabriken på Sveagatan klar. Herbert Brunskog stod för den tidsenliga arkitekturen. Då var fabriker med skorstenar av denna typ ett vanligt inslag i stadsbilden men strumpfabriken ansågs vara hypermodern – framtidens fabrik!

Bild från Ullholms strumpfabrik. Foto: Arne Gustafsson, Digitalt museum

Hetaste modetrenden – nylonstumpan

Ullholms Strumpfabrik startade sin verksamhet i en tid då knappast någon bransch var hetare än just nylonstrumpor – en amerikansk uppfinning som snabbt spreds över världen. Fabrikör Ullholm startade tillverkningen av en tidig typ av nylonstrumpor som kallades Ullastrumpan. Nylonstrumpan var stark men dyr. Många kvinnor sparade länge innan de hade råd med ett eget par.

Skorstenen får nytt liv

Strumptillverkningen lades ner redan i början på 70-talet. Under lång tid därefter har byggnaden använts som affärslokal, de senaste 30 åren för Priso.

1973 öppnade Priso i Linköping. Foto: Arne Gustafsson, Digitalt museum

Nu är det istället nybyggda fastigheter på platsen. Stångåstaden har byggt 300 nya lägenheter och ett antal kommersiella lokaler. Fabrikens skorsten har bevarats och renoverats. Den sista etappen av bostäder har också ett mer industriellt utseende med tegel och fönstersättning som för tankarna till gamla fabriker – en fin kombination av eftertraktade bostäder och en påminnelse om tider som flytt.