Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Repslageriet – en plats med historia

Livet i Linköping

Minnen av en svunnen repslagartid. Wahlbecks hantverksmässiga repslageri blev med tiden en hel industri. I Gamla Linköping finns byggnaden där allt hade sin början och i stadsdelen Ebbepark lever minnet av entreprenörsfamiljen kvar.

I stadskvarteren i Gamla Linköping ligger repslageriet. Med sin gulmålade fasad och hästskoformade fönster påminner den om tiden innan industrialiseringen. Byggnaden användes först som hamnkontor vid Stångån men när huset eldhärjades år 1877 bestämde sig staden för att bygga ett nytt hamnkontor och det såldes då till repslagaren Adolf Fredrik Wahlbeck. Han flyttade byggnaden till Kanberget, där huset användes som butik, kontor och magasin. Här anlades också en 300 meter lång repslagarbana.

– På den tiden tillverkades rep för hand och det var en rätt tung och slitsam process. Först spann man hampafibrer till garn, därefter gjordes en bunt av ett större antal garn som sedan tvinnades samman ute på repslagarbanan med hjälp av ett kugghjulssystem. Arbetet leddes av en repslagare som hade hjälp av flera hjulvändare, ofta unga pojkar som började som lärlingar redan i elvaårsåldern, berättar Elin Strand, museipedagog på Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Från rep till pappersmattor

Repslageriet tillverkade rep i olika dimensioner. En del användes till maskiner i lantbruket, andra som flagglinor eller klädstreck. I en reklamslogan från 1890-talet kan man läsa: “När du vill tämja yster stut, när du på livet vill ha slut, när remmen brister på maskin, gå då till Wahlbecks magasin”. När repslageriets ägare Adolf Fredrik Wahlbeck dog 1903 tog hans söner Gotthard och Ebbe över. De moderniserade och expanderade verksamheten, som flyttades över till det område som kom att kallas Wahlbecks industriområde, där Ebbepark byggs i dag.

Under 1900-talet gick affärerna både upp och ner. När det blev importstopp under första världskriget och tillgången på hampa stryptes började Wahlbecks istället att tillverka garn av papper. Det blev en stor framgång och snart tillverkade man även pappersmattor. Under lång tid var de två dominerande produkterna mattor och sadelgjordar. Men inget varar för evigt – från att ha varit landets största tillverkare av heltäckningsmattor såldes verksamheten 1972 till Tarkett, som lade ner fabriken. Då hade reptillverkningen redan avyttrats.

– Även om inte Wahlbecks fabriksområde finns kvar idag så är minnet av industrihistorien och de båda entreprenörerna Ebbe och Gotthard ändå levande i det nya bostadsområdet Ebbepark, säger Elin Strand.

Hantverkstradition

Den gamla repslageri-butiken från Kanberget blev så småningom museum och flyttades till Gamla Linköping år 1957. Byggnaderna i Gamla Linköping ägs och förvaltas av Kulturfastigheter, ett dotterbolag till Stångåstaden som har ansvar för att bevara och utveckla kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

– Den som vill lära sig repslagarhantverket kan besöka repslageriet under sommarhalvåret då muséets guider visar hur det går till. Det brukar vara populärt, inte minst bland scouter, säger Elin Strand.