Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Bland tyll och spets på Bröllopsbruket

Livet i Linköping

På Industrigatan huserar sedan ett och ett halvt år Bröllopsbruket. Här kan blivande brudar hitta både nya och begagnade klänningar och accessoarer till bröllopet. Nytt är att sortimentet utökats genom den nya butiken GALA som säljer fest- och balklänningar. För Mia Hindrum som driver butiken är Bröllopsbruket en dröm sedan länge. Här delar hon med sig av trender och tipsar om vad man kan tänka på när man ska hitta sin drömklännning.

Mia Hindrum har haft sin butik på Industrigatan i två och ett halvt år.

Jag har varit gift i 10 år nu och jag blev helt hooked av miljön. Så att driva den här butiken har varit en dröm som har funnits hos mig länge.

Så för fem år sedan gjorde Mia slag i saken. Hon lämnade jobbet som bagare och startade en mindre verksamhet med bröllopsklänningar hemma i gästrummet. Verksamheten växte och snart öppnades Bröllopsbruket i Linköping.


För ett och ett halvt år sedan flyttade verksamheten in i sin rymliga och nybyggda lokal på Industrigatan som hon hyr av Stångåstaden. Med härligt ljusinsläpp och högt i tak passar lokalen perfekt för verksamheten.

– Det är ett otroligt bra skyltläge här och många passerar förbi utanför.

Bröllopsbruket har nischat in sig på att sälja både nya och begagnade klänningar.

– Jag skulle säga att vi säljer ungefär hälften nya klänningar och hälften begagnade. Men genomgående är det så att 9 av 10 kommer ut med någonting annat än de trodde.

Så vad är trenderna just nu?

– Nu tar vi igen efter pandemin. Många vill ha lite extra. Vi säljer mycket tyllklänningar just nu. Det börjar också bli alltmer populärt att välja en klänning med en liten brytning i färgen Annars är svenskar generellt lite försiktiga och håller sig ofta till vackra klassiska klänningar.


Bröllopsbruket erbjuder gratis provningar och då bokar man in en och en halv timme då man får möjlighet att prova flera olika klänningar.

Bäst är såklart om man kommer hit med ett öppet sinne. Det viktiga är att vi hittar en klänning som den blivande bruden trivs i. Då syns det!

Fokus på brudarna

Hos Bröllopsbruket ligger fokus på brudens klädsel med tillhörande accessoarer.

– Vi har tyvärr inte kavajer eller annan klädsel för herrarna. På Bröllopsbruket är det fullt fokus på tjejerna. Vi samarbetar också med flera andra aktörer som florister, fotografer och tårtmakare.

Nu också bal- och festklänningar

Förutom bröllopsklänningar erbjuder butiken nu även bal- och festklänningar under namnet GALA. Festklänningarna bryter av mot den annars helvita avdelningen med bröllopsklänningar.

– Det går inte att ha en klänningsbutik i Linköping utan att sälja balklänningar, skrattar Mia. Det är härligt att få in lite färg i butiken också. Här är ljusblått verkligen årets färg!

Bästa tipsen för att hitta drömklänningen
  1. Ha ett öppet sinne – ofta går kunder härifrån med någonting helt annat än de trodde.
  2. Boka en provning – då kan du i lugn och ro prova flera olika klänningar. Du blir garanterad ett provrum och får professionell hjälp.
  3. Välj en klänning du trivs i – det syns om du är bekväm i klänningen.
  4. Återbruka din klänning – låt flera njuta av den genom att sälja den efter bröllopet!