Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ebbepark – ett levande bostadskvarter med hållbarhet i fokus

Hemma hos

Nu har de första hyresgästerna flyttat in till Ebbepark – en stadsdel som bidrar till en miljömedveten livsstil. Här kommer bland annat att finnas bil- och lådcykelpool, cykelverkstad och möjlighet att dela och byta saker.

Efter att ha bott i villa i Flen i flera år flyttade Fia Almgren, hennes man och två barn i våras in i en nybyggd fyrarummare i kvarteret Lugnet i Ebbepark.
– Vi längtade tillbaka till Linköping för att få ett enklare liv utan husrenovering och trädgårdsarbete. Nu får vi tid över till annat och har cykelavstånd till både centrum samt skogen. Vi har även nära till skola, förskola och gym. Området passar oss perfekt, säger Fia Almgren.

Välplanerade lägenheter 

Från femte våningen ser hon ut över hustaken och bort till Vallaskogen, som hon gärna besöker med barnen. Att det byggs för fullt utanför är inget som märks inomhus. Här är det tyst och lugnt.
– Även om vi bor betydligt mindre nu så är det på välplanerade kvadratmeter. Lägenheten har stor klädkammare, vackra trägolv och lyxiga badrum. Det känns mer som att bo i bostadsrätt än hyresrätt, säger Fia Almgren.

Delade resurser

I Ebbepark kommer Stångåstaden att bygga cirka 800 lägenheter och alla kvarter har sina utmärkande drag. Lugnet är den mer stillsamma delen medan Dynamiken kommer att präglas av små lägenheter och dygnet-runt-rörelse. Labbet är tänkt att bli ett kreativt kvarter med lägenheter och verksamheter vägg i vägg. Gemensamt för hela området är att de boende har möjlighet att dela på resurserna. Här kommer till exempel att finnasbil- och lådcykelpool. Kvarteret Lugnet är utrustat med duschrum för hundar och cykelverkstad.
– Vi cyklar mycket i vår familj så jag tycker att det är jättebra att det finns en verkstad där du kan pumpa däcken och göra rent din cykel, säger Fia.

Alla som bor eller verkar i Ebbepark har även tillgång till en sajt, share2care.se där de kan lägga upp annonser om saker de vill dela, byta eller hyra ut – det kan vara allt från sticklingar till verktyg.
– Det har varit ett stort intresse för att flytta hit, vilket jag tror beror på att många vill bo i en modern stadsdel där de kan leva mer hållbart, säger Linda Pedersen, områdesansvarig.

Om Ebbepark

Ebbepark är en ny stadsdel som ligger mitt i Linköping, mellan universitetet och centrum. Området var tidigare känt som Wahlbecks fabriker, ett repslageri som senare utvecklades till att även inkludera mattillverkning. I Ebbepark kommer det att finnas tillgång till träningsmöjligheter, caféer och restauranger, skola och vård för både människa och djur.
Ebbepark fungerar också som en testbädd dit forskare och företag bjuds in för att testa nya idéer inom hållbar samhällsbyggnad. Kvarteret Lugnet har under året haft sin första inflytt.