Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Områden

Kulturfastigheter äger och förvaltar byggnader i flera delar av Linköping.

Gamla Linköping – Valla

Gamla Linköping är ett friluftsmuseum men också en levande stadsdel, med hantverksbutiker, serveringar och privatbostäder.  Byggnader, kullerstensgränder, skyltar, trädgårdar och hela den vackra miljön berättar om livet förr. Gamla Linköping skapades i mitten av 1950-talet för att bevara äldre byggnader och för att kunna berätta om gångna tider. Området består av cirka 125 byggnader som förvaltas av Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter. Några hus ligger på sin ursprungliga plats, men de allra flesta har flyttats hit från andra delar av Linköping och från den omgivande trakten. Läs mer om området på gamlalinkoping.se 

Gamla Linköping. Fotograf Christian Ekstrand.

Backaberg – Innerstaden

Backaberg, som ligger vid Lasarettsgatan, mellan Trädgårdsföreningen och Universitetssjukhuset består av fem byggnader från 1800-talets slut till 1900-talets första hälft. Området är en ovanligt välbevarad 1800-talsmiljö som saknar motsvarighet i Linköping idag. Bostadshuset, annexet och ekonomibyggnaden har pekats ut som de mest säregna och värdefulla byggnaderna i området och förekommer i historiskt material. Idag är det Samordningsförbundet Centrala Östergötland som hyr lokalerna och har sin verksamhet där. Backaberg förvaltas av Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter.

Backaberg

Hunnebergsgårdarna – Innerstaden

Granne med Linköpings stadsbibliotek och ett stenkast ifrån Linköpings Domkyrka ligger de gamla gårdarna på Hunnebergsgatan 5, 7 och 9. Det är gamla välbevarade gårdar och byggnaderna som är uppförda från tidigt 1600-talet och till några decennier in på 1800-talet. På Hunnebergsgatan 7 ligger Linköpings äldsta trähus, ett hus av medeltida karaktär byggt på 1630-talet. Fastigheterna på Hunnebergsgatan ägs av Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter. 

Hunnebergsgårdarna.

Storgatan 56 – Innerstaden

Krogen Amerika, det röda huset som ligger invid korsningen Storgatan–Läroverksgatan uppfördes 1704 och är därmed ett av de äldsta trähusen i Linköping som står kvar på sin ursprungsplats. Krogen Amerika är i dag Östergötlands kollektivverkstad för konstnärer som arbetar med grafik. 

Den så kallade Stenhusgården är ett medeltida stenhus med fasad ut mot Storgatan. Huset är uppfört någon gång mellan 1420–1440 och inrymmer idag kontor.  

Byggnaderna på Storgatan 56 ägs och förvaltas av Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter. 

Stenhusgården.