Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Stina arbetar med trä i alla former

Livet i Linköping

Nu flyttar en riktig tränörd in i Kanevads träsnideri i Gamla Linköping. Stina Gunnarsson kommer att förvalta hantverksarvet och kärleken till materialet, samtidigt som hon experimenterar med nya tekniker och användningsområden för trä.

Lokalen ägs och förvaltas av Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter och i 60 år har lokalen i Gamla Linköping varit hem för Kanevads träsnideri, men i maj 2022 tog den eran slut. Den stora frågan var vem som skulle vilja ta över lokalen och om möjligt ta hantverksarvet vidare. Samtidigt hade Stina Gunnarsson börjat leta efter en lokal i Linköping. Vid sidan av sitt jobb på Linköpings universitet hade hon designat bland annat smycken och kläder i trä. Produkterna hade blivit populära hos återförsäljare och på nätet, men i Linköping var hon relativt okänd. Hon var den perfekta hyresgästen att ta över träsnideriet.

Stina Gunnarsson i sin träverkstad Just Wood i Gamla Linköping. Foto: Rasmus Wärdell

– Jag ser det här som en möjlighet att ta mitt träintresse vidare och göra det mer publikt. Jag vill att fler Linköpingsbor ska se vad jag gör. Visst finns det en del turister i Gamla Linköping, men jag ser det främst som en lokal satsning, säger Stina Gunnarsson.

Hennes intresse för trä började tidigt.

– Det var under träslöjden i skolan på grund av min käre lärare Rolf. Han var helt fantastisk och lät mig hållas i träverkstaden utanför schemalagd tid. Jag byggde en stol som såg ut som en människa och en ganska avancerad bokhylla, där jag blandade trä och stål.

Från universitetet

Hon har en bakgrund inom möbeltillverkning och jobbade för en större producent under åtta år. Efter det hamnade hon på Linköpings universitet då de behövde hjälp med att styra upp utbildningen inom träteknik. Stina Gunnarsson hade själv läst kursen tidigare och haft en del synpunkter på upplägget. När det blev dags att ta ett större omtag för kursen blev hon ansvarig för det och sedan blev hon kvar.

– Efter ett par år ville jag göra något praktiskt igen. Jag fick då idén att starta eget och arbeta med trä men inte möbler. Samtidigt ville jag vara lite folkbildande och visa upp allt vi kan göra av materialet. Som att vi kan göra textilier av trä och hur flytande trä som tallsåpa kan användas.

Från början drev hon företaget Just Wood vid sidan av arbetet, men för några år sedan bestämde hon sig för att satsa på det fullt ut. Då slog coronapandemin till och många av återförsäljarna fick stänga.

– I höstas hörde Kanevad av sig och berättade att verksamheten var till salu. Jag kände att nu var tiden inne att göra en lokal satsning, och på den vägen är vi nu. Tidigare hade jag hyrt en studio av Hemslöjden, men nu kan jag också ha butik och utställning.

Stina i förbutiken Just Wood. Foto: Rasmus Wärdell

Vill utbilda

Nu har hon stora planer för butiken och verkstaden i Gamla Linköping. Ett av målen är att utbilda människor om trä, så att fler kan upptäcka den världen.

– Det kommer att bli en kombination av utställning, butik och verkstad. En del av utställningen kommer att fokusera på materialet och en annan fokuserar på Kanevads historia.

Samtidigt som hon uppskattar det gamla traditionella hantverket vill Stina Gunnarsson ta träet in i framtiden. Något som bland annat innebär att hon kommer att flytta in en laserskärare i verkstaden.

– Jag älskar ny teknik och gör gärna studiebesök hos olika tillverkande företag. En del reagerar på att jag jobbar med laserskärning och undrar vad det är jag gjort då, men det är inte helt enkelt att lägga in en produktion i en laserskärare. Sedan kommer du inte undan ytbehandling och montering.

Samarbetar med andra

Stina Gunnarsson samarbetar också med många andra tillverkare som behandlar träet på sätt som hon inte själv kan göra. Bland annat är det så hon får tag i trätextilier, lyocell, och tallsåpa, för rengöring.

– Ibland kan jag bli lite rädd för att jag ska chocka besökarna med mina trätrosor, men jag kommer också att vissa Kanevads träsnidade produkter då jag också tagit över ett stort varulager. Det finns något för alla.

Från hennes egen design är det smyckena som har blivit mest kända. Ett par örhängen som är laserskurna i formen av ett träd är mycket populära, samt halsband formade som löv.

– Just nu är jag väldigt förtjust i mina sniffringar. En kund hade en mängd envirke som de ville bli av med. Först visste jag inte vad jag ville göra med det, men ene är det träslag som doftar mest. Då skapade jag sniffringen där doften får en framträdande roll.

Ringar till försäljningen i butiken. Foto: Rasmus Wärdell

Vill locka unga

I framtiden hoppas hon kunna bjuda in hantverkare och designers till verkstaden för samarbeten, men till en början kommer hon till stor del att driva butiken och verkstaden själv. Hon hoppas att många i Linköping ska hitta till Gamla Linköping.

– Först var det skrämmande då jag gick från 30 till 400 kvadratmeter och skulle förvalta det här fantastiska arvet från Kanevads. Men de tidigare ägarna har varit väldigt stöttande och jag har bara mötts av hejarop. Jag hoppas att fler unga ska hitta till butiken och känna en stolthet över vår svenska råvara.

Förbutiken. Foto: Rasmus Wärdell

Kort om Stina

Namn: Stina Gunnarsson

Gör: Driver Just Wood i Gamla Linköping

Ålder: 43 år

Bor: I Linköping

Favorit-träslag: Björk eftersom det är mångsidigt

Mer om butiken finns på Justwood.se