Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Hemma bland historiska hus

Hemma hos Livet i Linköping

Gamla Linköping är för många ett utflyktsmål där du kan uppleva historiska miljöer. För familjen Fagerstedt har det varit hemma i 50 år.

På Kryddbodtorget i Gamla Linköping ligger Östgötha Bank. Här kliver du rakt in i ett bankkontor från 1800-talet och i utställningen får du följa bankhistorien fram till dagens moderna banksystem, via filmer, foton och föremål. På ovanvåningen bor Jan och Monika Fagerstedt sedan 50 år tillbaka. Förutom museiverksamheten som bedrivs i fastigheterna upplåts nämligen ett 30-tal lägenheter till privatbostäder. Hyresvärd är Kulturfastigheter, som är en del av Stångåstaden, och som bland annat har i uppdrag att bevara och utveckla kulturhistoriskt värdefulla byggnadsbestånd och miljöer.

– Vi jobbade båda på banken nere på stan och fick chansen att ta över lägenheten som låg över bankkontoret här i Gamla Linköping, säger Jan Fagerstedt.

– På den tiden var bankkontoret fortfarande fullt fungerande för både
privat- och företagskunder. På somrarna växlade turister valuta här, fyller Monika Fagerstedt i.

Husen flyttades

Banken är en av cirka 90 större och mindre byggnader i Gamla Linköpings stadskvarter som alla har flyttats hit från Linköpings centrum. Det var i samband med att Linköping växte snabbt under 1940-talet och stora delar av centrum moderniserades som idén väcktes om att bevara den gamla bebyggelsen på ny plats utanför centrum. Ungefär en tredjedel av husen har flyttats hela, övriga har plockats ner och timrats upp i Gamla Linköping. Husen placerades sedan kring ett gatumönster som har kopierats från stadskärnan, där Kryddbodtorget motsvarar Järntorget som var beläget i korsningen Storgatan – S:t Persgatan.

Uppvuxen här

Den gamla bankbyggnaden uppfördes år 1700, och tillhörde då landshövdingen. Redan 1728 flyttades huset och återbyggdes i hörnet av nuvarande Ågatan och Klostergatan. Den togs sedermera över av Östgöta Enskilda Bank som bekostade flytten till Kryddbodtorget år 1957. I slutet av 1970-talet stängde banken sin verksamhet i Gamla Linköping ur säkerhetssynpunkt, eftersom det var ett så kallat enmannakontor som Monika Fagerstedt hade drivit. Men familjen
bodde ändå kvar i lägenheten ovanför.

– Vi hade tre barn och det var underbart att få bo här med närhet till skog, centrum och skola. På den tiden hade vi mer snö och kunde sätta på oss skidorna utanför huset och åka till spåren i Vallaskogen. Alla barn lärde sig åka skidor när de var små, säger hon.

Dottern Louise är idag 51 år och minns hur det var att växa upp i Gamla Linköping med sina äldre bröder.

– Det är inte så många som vet att man kan bo här, men vi som barn visste inte om nåt annat. Det var inte så många andra barn som bodde här så vi var mycket runt i verkstäderna och tittade när de jobbade, säger hon.

När barnen flyttat hemifrån såg Jan och Monika ingen anledning att flytta. De trivs fortfarande bra i området och i lägenheten, som moderniserades under 50-talet i samband med att huset flyttades.

Gamla Linköping är i dag ett av Östergötlands största besöksmål med närmare 450 000 besökare varje år. Men det har aldrig egentligen stört familjen Fagerstedt.

– Men vi lärde oss snabbt att vi måste låsa dörren, för annars stod turister uppe hos oss mitt i middagen, säger Monika Fagerstedt och skrattar.