Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

von Lingens gård får nytt tak med hantverkstraditioner från medeltiden

Livet i Linköping

Adelshemmet von Lingens gård i Gamla Linköping är ett högreståndshem från sekelskiftet 1800. Gården och övriga fastigheter i Gamla Linköping ägs och förvaltas av Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter. Dom har uppdraget att bevara och utveckla miljöerna, ett arbete som präglas av stort ansvar för tradition och kulturhistoria. Under våren byts taket på von Lingens gård med hantverkstraditioner från medeltiden.

Vi utvecklar och förfinar miljöerna och fastigheterna i Gamla Linköping hela tiden

Theresé Lindh, vd Kulturfastigheter

– Gamla Linköping är en fantastisk miljö där vi hela tiden gör både små och stora förändringar av våra fastigheter och utemiljöerna i området. Att vi nu lägger om taket på von Lingens gård är ett av de större projekten som vi genomför i år, säger Theresé Lindh som är vd Kulturfastigheter.

Takbytet på von Lingens gård görs traditionsenligt enligt en metod som har används sedan medeltiden och som är vanlig på kyrkor och kulturhistoriska byggnader. Det läggs ett spåntak, ca 25.000 sågade spånbitar av finaste kärnfuru med täta årsringar för bästa kvalitet. Bitarna läggs omlott och det allra flesta bitarna sätts fast med spikpistol men hörnen spikas förhand. Därefter tjäras taket med dalbränd tjära som ger en brunbränd ton som med tiden blir mer åt det gråa hållet. Taket tjäras sedan ungefär vart femte år för att fortsätta stå emot väta. Med rätt underhåll och återkommande tjärning av taket ungefär vart femte år så är hållbarheten ca 100 år.

Med rätt underhåll så är hållbarheten på taket ungefär 100 år

Patrik Andersson, ansvarig för drift och underhåll på Kulturfastigheter
Spåntak von Lingens gård, Gamla Linköping.

– Den här typen av takläggning är tidskrävande men resultatet blir väldigt vackert säger Patrik Andersson som är ansvarig för drift och underhåll på Kulturfastigheter.

Det har tagit ungefär två månader att lägga om taket på von Lingens gård och arbetet har gjorts av erfarna hantverkare som lägger den här typen av tak över hela Sverige.

– Vi på Kulturfastigheter sätter stort värde på att behålla fastigheterna så tidsenliga som möjlighet även om arbetet ofta tar lite längre tid och kan kosta lite mer. Det är också viktigt att fortsätta efterfråga den här typen av arbeten så att den hantverksmässiga kompetensen lever vidare, säger Theresé Lindh som är vd Kulturfastigheter. 

Nu återstår det bara lite arbete med att tjära de sista delarna av taket sedan tas ställningen runt huset ner. Lagom till nationaldagsfirandet i Gamla Linköping 6 juni är arbetet helt avslutat. Von Lingens gård är öppen genom förbokade visningar samt i samband med vissa helger och större evenemang under året. För mer info besök www.gamlalinkoping.info