Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

”Här är IT en prioriterad möjliggörare”

Jobba hos oss

Joakim Kälvegren är IT-specialisten som bytte livet som konsult till att bli anställd hos oss på Stångåstaden, där han nu jobbar med hela IT-infrastrukturen. Här berättar han mer om sin roll och hur det är att arbeta med de stora utmaningarna kring IT-säkerhet.

Vad gör du på jobbet?

”Jag jobbar med hela IT-området på Stångåstaden, alltså alltifrån datorer till servrar och nätverk och IT-säkerhet. Min roll innebär att utveckla och säkerställa att allt fungerar optimalt för våra användare, men också arbeta för att Stångåstaden ska kunna erbjuda digitala tjänster i framkant till våra hyresgäster. När det gäller IT-säkerhet gör jag bedömningar inom vilka områden vi bör investera och vilka produkter vi behöver för att vara robusta mot olika angrepp. Dessutom utbildar jag mina kollegor i IT-säkerhetsfrågor, eftersom ungefär 70 procent av intrångsförsöken görs via den enskilda användaren”.

Vad är det som gör att du trivs på jobbet?

”Först och främst att det är en väldigt välkomnande arbetsplats där folk är kunniga, drivande och trivs tillsammans, något som var tydligt redan när jag jobbade med Stångåstaden som extern konsult.

Jag trivs med förtroendet att själv kunna prioritera mina arbetsuppgifter och äga min kalender, liksom att företaget har en vilja att ligga i framkant inom tekniska lösningar. Här är det lätt att få gehör för nya, genomtänkta idéer från såväl chef som företagsledning.

Joakim Kälvegren

Dessutom är Stångåstaden ett tillräckligt stort företag för att kunna erbjuda ett brett spektrum av IT-lösningar och möjlighet att fördjupa sig inom de områden man vill. Samtidigt är det tillräckligt litet för att kunna ha en helhetssyn över hela IT-infrastrukturen. Här är dessutom IT prioriterat och förankrat på högsta ledningsnivå och ses inte som enbart ett nödvändigt ont som kostar pengar, utan ses som ett affärsstöd och möjliggörare på riktigt, något som inte alls är självklart i andra företag”.

Hur jobbar Stångåstaden med IT-säkerhet?

”Precis som för alla andra bolag så utsätts vi dagligen för försök till intrång i våra system och därför behöver vi jobba proaktivt och på flera nivåer. En viktig faktor är att utbilda våra medarbetare inom detta, då de allra flesta intrångsförsök sker via dem. Dels får alla nyanställda gå ett Introduktionspass i IT-säkerhet, som sedan övergår i att våra anställda tränas varje månad via olika verktyg, mailkurser och simuleringar. Ovanpå det har vi givetvis robusta, uppdaterade system, brandväggar och IT-säkerhetslösningar som vi hela tiden ser över för att möta nya typer av angrepp. Men återigen, välutbildade medarbetare som vet vad de ska vara uppmärksamma på är en viktig del i att kunna hålla en hög nivå på IT-säkerheten”.

Joakims tips: Så blir du och din familj IT-säkra

Säkerhetskollen kan du och din familj få svaret på om ni är nätkloka, om någons mailadress och lösenord hamnat i orätta händer och vad som kännetecknar ett starkt lösenord. Här får du dessutom enkla tips på hur du undviker att utsättas för bedrägeri på nätet.

Skulle du vilja bli Joakims kollega? Kolla in våra lediga jobb!