Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Framtidens boende för seniorer

Blogginlägg

Kan tekniken hjälpa oss att göra vardagen enklare och tryggare? Vi tror det. Jag tänkte berätta lite om vad vi gör och vad vi planerar för i framtiden. I vår långsiktiga planering tittar vi mycket på den demografiska utvecklingen. Det hjälper oss att prioritera vad vi ska satsa på framåt. En tydlig trend är att andelen äldre växer och kommer fortsätta att växa de kommande åren. Samtidigt förväntas fler bo kvar hemma längre. För Stångåstaden är det viktigt att både skapa fler nya bostäder för kundgruppen men också att hänga med och dra nytta av den tekniska utvecklingen.

Seniorer på ett av Stångåstadens  55+ boende

Stångåstaden har jobbat med konceptboenden som riktar sig till seniorer i flera år och vi har idag nästan 400 seniorbostäder i nio kvarter, i olika delar av staden. Huvuddelen är vårt eget 55+ koncept, där har vi bostäder med hiss i alla hus och närhet till samhällsservice. Dessutom har vi ett antal Trygghetsbostäder (70+). Här har vi byggt in lite mer omtanke och har viss bemanning.

Det är hög efterfrågan på dessa boenden och vi upplever att de som bor i våra seniorkoncept överlag är väldigt nöjda. Jag tror seniorboenden uppfyller många viktiga funktioner. Bostäderna har hög tillgänglighet, upplevs som trygga och har närhet till service. De har också mervärden i form av gemensamhetslokaler och övernattningsrum. Stångåstaden och de boende ordnar en mängd aktiviteter för att underlätta umgänge och skapa samhörighet.

Jag tror det är en otroligt viktig parameter att skapa platser där människor kan mötas för att undvika ensamhet. Det är stor källa till ohälsa för många idag. Det har blivit ännu tydligare under pandemin det senaste året. Eftersom koncepten varit lyckade vill vi både satsa på fler bostäder och utveckla koncepten vidare. Vi har planer för nya seniorbostäder i bland annat stadsdelen Ebbepark som just nu växer fram och i några kvarter tittar vi på möjligheten att konvertera äldre bostäder till konceptboende.

Jag nämnde att vi gärna vill vidareutveckla boendekoncepten. Ett bra exempel är projektet Enkelt och tryggt hemma. Det är en satsning tillsammans med bland andra Linköpings kommun och Utsikt bredband där vi är med och testar nya smarta lösningar för att skapa framtidens boende. Vi vill också skapa digital delaktighet så att det uppkopplade hemmet minskar den upplevda ensamheten. Målsättningen är att stödja ett hälsosamt och självständigt liv och öka förutsättningar att bo kvar hemma i det egna boendet. Det ska bli riktigt spännande att följa.

Lyssna gärna på senaste avsnittet i vår Smarta hem-podd. Där pratar vi om den teknik som redan i dag kan bidra till en tryggare vardag för både seniorer och deras anhöriga, dess utmaningar och hur utvecklingen framöver ser ut.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Bilder

Seniorer på ett av Stångåstadens  55+ boende
Seniorer på ett av Stångåstadens 55+ boende