Flyttkedjan öppnar nya dörrar

Nybyggda hyresrätter med högre hyra skapar möjlighet till flyttkedjor, som i sin tur kan frigöra flera mindre och billigare lägenheter.   

Linköping växer och Stångåstaden bygger för högtryck. Vi gör allt vi kan för att komma tillrätta med bostadsbrist och långa kötider. I vårt uppdrag ingår inte bara att utveckla bostadsmarknaden, vi både vill och​ ska, bidra till att Linköping blir en attraktiv kommun att leva och bo i. Vi tar också hänsyn till att det behövs många typer av bostäder och bygger olika lägenheter, med olika storlek, i olika delar av staden. 

Många frågar oss varför vi inte bygger billigare. Det enkla svaret är att det faktiskt inte går. En överhettad byggmarknad, höga markpriser, krävande lagstiftning och bristande konkurrens på byggmarknaden – är några faktorer som gör nyproduktion dyrt idag.

Ändå väljer Stångåstaden att bygga mer än någonsin. Mycket beroende på att vi faktiskt skapar ännu fler lediga bostäder än de vi bygger, genom så kallade flyttkedjor. Nybyggda hyresrätter frigör nästan alltid flera billigare bostäder, då den som flyttar in i den nya, lämnar en bostad efter sig. Som i sin tur blir ledig, för någon att flytta in i och så vidare.

Fler får bostad tack vare flyttkedjorna

Flyttkedjor omsätter bostäder. Även om våra nya lägenheter inte passar alla, leder de på sikt till lediga bostäder - som faktiskt kan passa alla. Framförallt ökar de rörligheten på bostadsmarknaden. Vi vet detta med säkerhet, eftersom vi ofta gör flyttkedjeundersökningar efter det att vi har byggt ett nytt hus. 

​Tack vare kedjereaktionen får fler bostad. Exempelvis gjorde våra 29 nybyggda lägenheter på Göstringsgatan att ytterligare 52 äldre lägenheter blev lediga tack vare de som flyttade till Göstringsgatan. Och på Emriks gata i Tinnerbäcken omfattade flyttkedjan totalt 61 äldre lägenheter, tack vare 30 stycken nybyggda. Det fina med flyttkedjan är att den oftast tillför en omflyttning, som innebär att utöver den nybyggda lägenheten, blir ofta en liten eftertraktad lägenhet med lägre månadskostnad ledig. 


Illustration över flyttkedjan. Illustration.

Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett nyförälskat par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en bekväm nybyggd 3:a. 

Tack vare den nybyggda lägenheten med hög hyra på toppen av flyttkedjan, har på så sätt två billiga 1:or blivit lediga i andra änden av kedjan.