Läs mer

 

Stångåstadens drömlägenhet

ett dynamiskt boende
Att kunna ändra planlösningen och antalet rum i sitt hem utifrån situation är något som många svenskar önskar, enligt en sifo-undersökning som vi genomfört. Drömlägenheten är en bostad som kan varieras mellan en 5:a och en 1:a tack vare flyttbara väggar och gardiner. Lägenheten är fylld med smarta och flexibla lösningar. Vi tänker en familj där det bor två vuxna och varannan vecka även tre barn.​ Arkitekt är White arkitekter.

Drömlägenheten i VR. Illustration.
 

Bilder av Stångåstadens Drömlägenhet från en visualisering i virtual reality.


 

​Berättelsen om familjen som bor i lägenheten

Malin och Mikael befinner sig mitt i en intensiv fas i livet. De lever tillsammans och båda har ett äktenskap bakom sig. Malin har två döttrar och Mikael en son. Barnen är mellan 9 och 15 år, med vardagar fyllda av skola, kompisar och aktiviteter. Malin arbetar som inredningsstylist och älskar personliga hem med detaljer som överraskar och förgyller. Med en stil som plockar godbitar från auktioner och loppisar och blandar med nytt hittar Malin en egen ton. Utmaningen ligger i att ena veckan vara fem personer i hemmet och andra veckan två. I drömlägenheten hittar dom balansen i sitt familjeliv och möjligheten att snabbt förändra bostaden efter behov.

Veckan med barnen kräver funktion och planering. Alla vill ha en egen vrå men också yta att vara tillsammans och umgås. Att få vara ifred och läsa läxor är viktigt och samtidigt kunna hitta en bra balans i den nya familjen. Hela familjen älskar sport och det kräver smart förvaring för prylar och utrustning. En hockeyspelare, en triathlonutövare och en innebandyspelare måste ha plats för klubbor, skydd och tävlingscykel när de inte används. Trots drömlägenhetens begränsade yta finns det utrymme att förvara smart.

Mikael arbetar på ett IT företag och brinner för tekniska lösningar. Han stormtrivs i ett hem där teknik skapar nya möjligheter. De veckor han och Malin bor själva i lägenheten drar de undan innerväggarna och öppnar upp för umgänge med sina vänner. Det händer ofta att de lagar mat tillsammans och bjuder in till fest. I drömlägenheten finns möjlighet att leva flexibelt och enkelt genom yteffektiva lösningar. En yta – flera funktioner, är nyckeln.​

Bilder av Stångåstadens Drömlägenhet från en visualisering i virtual reality.​

Stångåstadens drömlägenhet - inredningen

Välkommen in i en hall där en av familjemedlemmarnas tävlingscykel är "parkerad" i taket. Cykeln är värdefull och måste förvaras inomhus men får inte ta plats på den begränsade ytan. En smidig konstruktion gör det möjligt att hissa upp cykeln när den inte används.

En kväll med många middagsgäster kräver större arbetsyta i köket. Likaså en dag när hela familjen hjälps åt att laga middag. Dra ut lådhurtsen och fäll upp de skivor som finns på två sidor om skåpet och du får en extra arbetsyta.

Ett sovrum blir till när dubbelsängen i vardagsrummet hissas ned från taket. Du avgränsar utrymmet med draperier och har förvaring i såväl golvet som i bänken som sträcker sig längs hela fönsterväggen.

Barnen anländer och genom utdragbara väggar får de egna rum. Du kan välja mellan ett, två eller tre rum. Sängarna viker du ner från väggen. I golvet finns förvaringsutrymme för till exempel sportutrustning.

Som det lilla extra har badrummet ångbastu och dessutom ett badkar nedsänkt i golvet. Här har du utsikt över balkongen och kan frosta glasdörren mot insyn. Den lilla wc:n har ett handfat i överdelen av wc-stolen för att spara utrymme. Och en kombinerad tvätt-/torkmaskin gör vardagen enklare för familjen där tvättkorgen ständigt fylls på.​

​​Planritning över drömlägenheten

Stångåstadens Drömlägenhet som 1 rum och kök


 


Stångåstadens Drömlägenhet som 5 rum och kök​


 

​Möt arkitekten Ingrid Ehrnebo och hör hur hon tänker gällande inredningen i Stångåstadens Drömlägenhet i Vallastaden.​

​Drömlägenheten i VR

​Se Stångåstadens Drömlägenhet visualiserad i Virtual Reality.
Testa VR på någon av våra områdesdagar. Läs mer här.​