Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Så byggde vi för framtiden, på den tiden

Jobba hos oss

Vi har alltid gillat att utmana oss själva och tänka nytt. Trots att de tekniska möjligheterna inte alltid varit lika avancerade som nu, har strävan efter att kunna erbjuda de mest innovativa lösningarna funnits med oss så länge vi kan minnas. I vår historia hittar vi flera exempel på detta, som man idag kanske kan le lite åt, men som varit med och lagt grunden för mycket av vårt hållbarhets- och innovationsarbete idag.

Visste du till exempel att…

Linköping var hemstad för Sveriges första webbsida och Europas första hemnätverk med internetuppkoppling? Det var några av våra hyresgäster från studentföreningen Lysator i Ryd som lyckades ansluta sina hemdatorer till universitetets datorer redan på slutet av 80-talet. Redan då var moderna, hållbara lösningar och teknik i framkant viktigt för oss som hyresvärd och vi tillät studenterna att borra hål i väggarna för att dra kablar mellan varandras studentrum. Efter en tid blev studentnätverket svårt att hantera, vilket gjorde att vi i stället byggde ett eget nätverk. På den tiden var vi pionjärer inom bostadsbranschen med ett nätverk av den storleken. Läs gärna mer på https://linkopingsciencepark.se/rydnet/ 

höghuset Kannan i Linköping, som invigdes 1957, inte bara var stadens högsta (på den tiden) med sina 37 meter, utan även stoltserade med den senaste tekniken i form av en av stans första porttelefoner? Den moderna tekniken i porttelefonen var inte bara en praktisk, ny lösning för att kommunicera med besökare utan också ett steg mot att öka tryggheten i byggnaden.  

…tanken med delningsekonomi, alltså att dela på resurser, var lika aktuell då som nu.  Kollektivhuset Stolplyckan i Linköping, som uppfördes 1979, är ett lysande exempel på detta. Att dela såväl cyklar som trädgårdsredskap och verktyg med sina grannar möjliggör inte bara en mer hållbar livsstil, utan främjar också såväl samarbete som gemenskap vilket ökar tryggheten i och omkring boendet.  

…Sveriges första lågenergihus byggdes i Linköping redan på slutet av 1970-talet? Dessa hyreshus byggdes i Lambohov och använde solenergi för uppvärmning, vilket var ett tidigt steg i utvecklingen av energisnåla bostäder och mer hållbar boendemiljö.  

Stångåstaden redan för över 25 år sedan (1997) byggde 26 studentlägenheter på Björnkärrsgatan med hjälp av återanvänt material från rivna fastigheter i Vallonbygden, Finspång? Projektet var en del av Stångåstadens tidiga strategi att utveckla nya rutiner och metoder inom kretsloppstänkande och ett tidigt exempel på hållbar byggnation. 

…föregångaren till vår app kom redan 2009 då vi installerade digitalboxar med on-demandtjänster i 16 000 lägenheter? Vi kallade det för ”Framtidens TV” och tjänsterna i boxarna kändes snudd på surrealistiskt moderna på den tiden. Som exempel så möjliggjorde Framtidens TV att våra kunder nu kunde boka tvättid hemifrån lägenheten, i stället för på den traditionella bokningen på plats vid tvättstugan. 

.