Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Renovering omvandlar förråd till attraktiva vindsvåningar

Hemma hos Jobba hos oss

Konsistoriegatan ligger bara några kvarter från Stora torget i Linköping. Nu pågår en totalrenovering av den kulturhistoriska byggnaden från tidigt 1900-tal. I samband med renoveringen har även förrådsutrymmen på vinden byggts om till 14 attraktiva vindslägenheter.

Lägenheterna på Konsistoriegatan får en upprustning både interiört och exteriört

Det här är en jättespännande renovering. Det är en unik byggnad med ett attraktivt läge.

Fredrik Hemmingberg, projektledare Stångåstaden

Stångåstaden äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter runtom i Linköping. En av de mest eftertraktade fastigheterna är huset på Konsistoriegatan som byggdes 1917. Nu genomgår fastigheten en omfattande upprustning.
– Fastigheten har funnits med i vår långsiktiga underhållsplanering. Med anledning av dess anrika historia lägger vi stort fokus på bevarandevärden i projektet. Vi har gjort en kulturhistorisk inventering och renoverar huset med varsamhet, samtidigt som vi effektiviserar energianvändningen och skapar ett bättre inomhusklimat, säger Fredrik Hemmingberg, projektledare på Stångåstaden.

En av de nyskapade vindsvåningarna på Konsistoriegatan

14 nya bostäder

Innan renoveringen påbörjades fanns 54 lägenheter i fastigheten, men i samband med renoveringen omvandlar Stångåstaden även förrådsutrymmen på vinden till 14 nya bostäder. De nya lägenheterna är ettor om cirka 30 till 35 kvadratmeter och de första lägenheterna är nu redo att hyras ut.
– Vi anpassar också planlösningen i vissa lägenheter så att de bättre ska klara av de tillgänglighetskrav som finns för lägenheter idag, säger Fredrik Hemmingberg.

Renoveringsarbetet har pågått i drygt ett år och hela projektet, totalt nio trapphus, beräknas vara klart i augusti 2023. Robert Stenlund arbetar som platschef på byggföretaget BC Bygg i Linköping AB. De har ett nära samarbete med Stångåstaden.
–Det är en rolig och spännande utmaning, och allt går jättebra. Eftersom vi hanterar en kulturhistorisk fastighet finns det mycket att tänka på. Det här är ingen vanlig renovering, men Stångåstaden har gjort ett bra förarbete. Allt är genomtänkt, säger han.

Populära lägenheter

Även om renoveringen till största del omfattar lägenheterna invändigt så kommer även exteriören att få en uppfräschning, vilket kommer höja intrycket som helhet.
– Det är otroligt populärt att bo på Konsistoriegatan. Flera av hyresgästerna har bott där i 15 till 20 år. Det ska bli kul att få visa upp resultatet för dem, säger Fredrik Hemmingberg.

Ett vindsutrymme innan renoveringen
Och en nyskapad vindslägenhet.