Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Bollen är satt i rullning på Folkungavallen

Aktuellt

Idag togs ett spadtag för 75 nya bostäder och 3 kommersiella lokaler på Linköpings före detta fotbolls- och friidrottsarena Folkungavallen. ”Vi visar vägen genom att bygga även i sämre tider”, sa Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och satte sedan en symbolisk boll i rullning.

Fredrik Törnqvist på ett spadtag för Folkungavallen med en Stångåstaden-flagga i handen

Hur kommer det sig då att Stångåstaden kan bygga nya bostäder när många andra i branschen väljer att dra i handbromsen?

– Grunden är att vi har en stark ekonomi och ordning på våra finanser. Vi har bäddat bra för att klara av att bygga även i sämre tider. Vi tror att marknaden kommer vända och vi behöver bygga för att Linköping ska kunna fortsätta växa, förklarar Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund betonade vikten av att kommunala bolag fortsätter satsa även i tuffare tider.

– Vi är en kommun som växer och den här satsningar är jätteviktig för att människor ska kunna få en bostad. Jag är oerhört stolt över Stångåstaden och våra kommunala bolag överlag. När marknaden svajar ska våra kommunala bolag vara stabila.

Spadtag på Folkungavallen med talare på en scen och personer i bygghjälm som lyssnar


Att Stångåstaden kunnat sätta igång byggnationen av bostäderna är också ett resultat av ett gott samarbete med entreprenören, i det här fallet ED Bygg. Tillsammans har Stångåstaden och ED Bygg vänt på varje sten för att hitta de extra kvadratmeterna och bygga effektivare.

– Det här sättet att arbeta är framtiden för hela branschen. Både vi, Stångåstaden och kommunen är vinnare i det här, sammanfattade Mikael Larsson, ED Bygg.

Fakta Folkungavallen
  • Helt nytt kvarter – hållbart och citynära
  • 75 bostäder – mestadels 2–3 rok
  • 3 kommersiella lokaler
  • Inflytt: Sommaren 2025
  • Miljöbyggnad silver – fastigheterna kommer att klassas enligt miljöbyggnad silver, vilket bland annat innebär att de har en låg energianvändning, god ventilation och bra dagsljus. Samtliga lägenheter kommer vara rökfria.
  • Övrig standard: Huset kommer bland annat ha solceller på taken. Vi kommer även använda GEO-FTX vilket innebär att vi nyttjar värme och kyla i marken för att få en behaglig inomhustemperatur både under vintertid och sommartid.
  • Byggentreprenör: ED Bygg
  • Läs mer stangastaden.se/nyproduktion/folkungavallen