Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Unga bygger för unga i Linköping

Pressmeddelande

Stångåstaden har startat ett samarbete med Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping under namnet Unga bygger för unga. Elever från skolans byggutbildning kommer att bygga om en förskola till fem mindre lägenheter. När arbetet är klart kommer lägenheterna att hyras ut till ungdomar mellan 18–24 år. Nu står det klart att det blir Teknikbyggarna som kommer att handleda ungdomarna.

Marcus Törnvall, projektledare från Stångåstaden och Per Westerholm, utbildningsförvaltningen, tillsammans med lärare och elever från Anders Ljungstedts gymnasium i lokalen som ska byggas om

– Idén är att byggelever ska få möjlighet att följa ett bygge. Genom Stångåstadens ungdomsförtur kommer vi sedan kunna hyra ut bostäderna till ungdomar mellan 18–24 år. Slutresultatet ska bli lika bra som en vanlig Stångåstaden-produkt men i den här typen av projekt handlar det om att det ska vara ett lärande genom hela processen. Det innebär att det måste finnas tid för att kunna göra fel, göra om och göra rätt. Därför har det varit viktigt för oss att hitta en entreprenör som handleder ungdomarna och som är lika mån som vi om att satsningen ska bli lyckad, säger Marcus Mattsson, fastighetschef på Stångåstaden.

null
Tobias Asklöf, handledare frn Teknikbyggarna tillsammans med Marcus Törnvall, projektledare från Stångåstaden

Valet av entreprenör föll på Teknikbyggarna som förutom att säkerställa att bygget fortskrider enligt plan har till uppgift att handleda ungdomarna under hela byggtiden. En del av utvärderingen i valet av entreprenör var intervjuer. Där visade Teknikbyggarna att de har ett lika stort intresse som övriga parter av att konceptet ska bli lyckat och att eleverna ska få en bra introduktion till yrkeslivet.

– Vi ser det som att vi investerar i vår framtid. Det kommer bli ett jättespännande projekt, säger Magnus Karlsson, arbetschef Teknikbyggarna.

Arbetet drar igång redan under våren med en första träff mellan handledare och byggelever och planen är att lägenheterna ska vara färdiga våren 2025.

null
Här kommer fem nya bostäder att byggas till ungdomar

Mer information:

Unga bygger för unga är ett koncept som initialt togs fram i Skellefteå hos det kommunala fastighetsbolaget Skebo och som lyckosamt också har genomförts av Hyresbostäder i Norrköping. I Linköping genomförs satsningen av Stångåstaden tillsammans med Bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium och entreprenören Teknikbyggarna.

Fastigheten som ska byggas om till bostäder för ungdomar är en före detta förskola i stadsdelen T1. Totalt kommer fem lägenheter byggas – fyra ettor och en tvåa.

Lägenheterna kommer fördelas till ungdomar mellan 18–24 år via Stångåstadens ungdomsförtur. Ungdomsförturen finns till för att underlätta för ungdomar att få sitt första egna boende. Totalt fördelas årligen cirka 80 ettor och tvåor via Stångåstadens ungdomsförtur.

Kontakter

Marcus Mattsson
Marcus Mattsson
Fastighetschef