Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Test med solcellsdrivna namnskyltar i Ebbepark

Nyheter

Snart kan namnskyltar med pappersremsor som behöver bytas manuellt vara ett minne blott. I några av Stångåstadens fastigheter i Ebbepark testas just nu digitala namnskyltar med solceller som utnyttjar energin från inomhusbelysningen. De nya skyltarna möjliggör en snabbare och enklare uppdatering och en mer hållbar hantering och drift.

De digitala namnskyltarna drivna av solceller uppsatta vid lägenhetsdörrarna.

Testet genomförs inom ramen för testbädd Ebbepark där nya lösningar inom framför allt hållbar samhällsbyggnad testas. Testet blev verklighet efter att företaget Signostium, som har utvecklat namnskyltarna, pitchat sin idé på Ebbeparks Draknäste och fått en testbäddscheck för att gå vidare med testet. Testplats för namnskyltarna är Stångåstadens bostäder i Ebbepark.

– Det här är ett spännande test som kan spara både tid och pengar för oss fastighetsägare och som dessutom är mer hållbar än dagens lösning. Vi lägger idag väldigt mycket tid på att åka ut på plats och byta namn i trapphuset så fort det sker en omflyttning eller att hyresgästen får ändrade familjeförhållanden. Med den här typen av lösning som kan integreras mot vårt fastighetssystem kan namnändringen i framtiden ske automatiskt, säger Albin Eklöf på Stångåstaden. 

Namnskyltarna kräver inte någon ström utan drivs med hjälp av solceller som utnyttjar trapphusets belysning. Teknologin med inomhussolcellerna är utvecklad av Linköpingsföretaget Epishine. Det gör att produkten blir betydligt billigare i inköp och installation och att man slipper tänka på batteribyten. 

Namnskyltarna kommer nu testas i sex månader och sedan kommer resultatet utvärderas. Faller testet väl ut kan det bli aktuellt för Stångåstaden att utöka testet.

Linköpings draknäste – 15 mars

Signostium deltog i förra omgången av Ebbeparks draknäste där de fick pitcha sin idé för representanter från Lejonfastigheter,  Sankt Kors, Stångåstaden, Tekniska Verken och RISE.  Den 15 mars är det dags igen för Linköpings draknäste. Läs mer