Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Stångåstadens nya hyror klara

Pressmeddelande

Stångåstaden och Hyresgästföreningen har kommit överens om nya hyror för 2024. Överenskommelsen innebär en höjning av hyrorna med 4,95 procent och gäller från den 1 februari.

För en hyresgäst med en normalstor trea med en månadshyra på 7000 kronor innebär överenskommelsen en höjning med 346 kronor per månad. Inom ramen för denna överenskommelse sker ingen retroaktiv hyreshöjning.

–    Det är utmanande tider där vi haft en skenande kostnadsutveckling de senaste två åren. Stora kostnadsökningar påverkar förstås Stångåstadens förutsättningar att driva vår verksamhet och att fortsätta satsa på underhåll och erbjuda en riktigt bra service. Det är ett tufft läge och därför är vi glada över att vi har lyckats träffa en lokal överenskommelse som ger oss rimliga möjligheter att hantera de utmaningar vi står inför, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

–    Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar. Vi har betonat hyresgästperspektivet i förhandlingarna, då vi vet att det ekonomiska läget är ansträngt för många hyresgäster. Vi har också lyft fram att Stångåstadens stabila ekonomi och arbete med besparingar och effektiviseringar gör det möjligt att hålla tillbaka hyreshöjningen, trots de kraftiga kostnadsökningar som påverkar även bolaget, säger Benny Andersson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Som hyresgäst kan du se vad din nya hyra blir på hyresavin för februari. Hyresavin hittar du på Mina sidor eller via Stångåstadens boendeapp inom de närmaste dagarna.

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde och förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för hyresgäster. Organisationens grundläggande mål är allas rätt till en god bostad till en rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap. Organisationen är partipolitiskt obunden.

Kontakter

Fredrik Törnqvist
Fredrik Törnqvist
VD