Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Stångåstaden Street Football Cup 2023

Nyheter

För tolfte året i rad arrangerades Stångåstaden Street Football Cup 2023 – ett samarbete som leds av KFUM Linköping med stöd av både Östergötlands Fotbollsförbund och Svenska Fotbollsförbundet.

Street Football Cup är en form av organiserad spontanfotboll. Det finns inte några krav på att man måste vara med i en förening utan barn och ungdomar sätter ihop sina egna lag med kompisar eller släktingar och anmäler sig på plats. Deltagandet är helt kostnadsfritt och varje lag består av minst 5 spelare. Cupen riktar sig till tjejer och killar mellan 10–14 år och 15–25 år.

Under 2022 introducerades Street Football som en ny tränings- och träningsform i Sverige, där KFUM Linköping hjälpt till att bidra med både kompetens, erfarenhet och generella tips till andra föreningar runt omkring landet. Arbetet har bland annat resulterat i en handbok och filmunderlag där stora delar av material är just från KFUM Linköping.

Årets upplaga – 42 lag, totalt 340 deltagare
Trots vädret blev årets upplaga återigen lyckad! Totalt anmälde sig 42 lag i fem olika stadsdelar i Linköping (Berga, Ryd, Lambohov, Skäggetorp och utanför Bilbörsen Arena). I varje lag deltog cirka åtta spelare vilket motsvarar omkring 340 aktiva deltagare i cupen. Utav dessa var ca 50% tjejer där bland annat många spelare föreningsverksamheten Bollihop deltog.

– I år hade vi nästan dubbelt så många som tittade och hejade på och den här gången var det Berga som stack ut med 12 deltagande lag med cirka 110 aktiva spelare och 150 åskådare vilket kändes jätteroligt, säger Sahar Khalili, Projektledare Bollihop på KFUM Linköping.

– Utifrån erfarenhet vet vi att en separat deltävling bara för tjejer brukar uppskattas vilket vi märkte även i år, 8 lag från exempelvis BK Derby, Flickalliansen och BK Tinnis deltog. Totalt var vi 15 ledare som jobbade och en viktig del som mycket av vårt arbete i olika områdena är att majoriteten av ledarna är från områdena som vi verkar i. På så sätt har ledarna lokal kännedom och ofta en viktig och trygg relation till barn, ungdomar och föräldrar i området vilket också påverkar mer än vad man kanske kan tro. Även domarna var handplockade och känner till många av deltagarna, säger Sahar Khalili.

Finalen spelades, i vanlig ordning, helgen efter deltävlingarna i Trädgårdsföreningen där FKUM etablerar en egen Arena. I år hade totalt 18 lag kvalificerat sig från deltävlingarna som delades in i 4 olika grupper i finalomgången. Fyra vinnande lag tog hem årets upplaga av Stångåstaden Street Football Cup 2023:

  • FC Lambo (killar 10–14 år från Lambohov)
  • FC Skarpan (killar 15–25 år från Berga)
  • Bollihop Röd (tjejer 10–14 år blandat från bland annat Ryd, Berga, Skäggetorp)
  • BK Tinnis (tjejer 15–25 år från Berga) 


Vinnande lagen går på landskamp i Friends Arena
Samtliga vinnande lag får som pris åka till Friends Arena den 12 september och gå på landskap i Sveriges EM-kval mot Österrike samt göra ett studiebesök hos Svenska Fotbollsförbundet. Stort grattis till vinnarna och till alla deltagare som varit med under årets cup!

– Vi på Stångåstaden är mycket stolta över vårt fina samarbete som vi har tillsammans med KFUM Linköping. Syftet med våra föreningssamarbeten är att kunna erbjuda barn och unga runt om i Linköping meningsfulla aktiviteter på lov och fritiden. KFUM Linköping erbjuder både en stor bredd av aktiviteter inom olika idrotter samt att man också är otroligt duktig på att utbilda och engagera ledare till sådana här arrangemang, säger Heidi Berger marknadschef på Stångåstaden.

Nyfiken på våra föreningssamarbeten, läs mer här

Kontakter

Heidi Berger
Heidi Berger
Marknadschef

Bilder