Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Världspremiär för LasseMajas Deckarhus

Nyheter

Idag öppnar LasseMajas Deckarhus i Gamla Linköping. Under hela hösten har det varit ett febrilt arbete i lokalerna, som ägs och förvaltas av Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter. På rekordtid har staden Valleby växt fram i lokalerna och nu kan du ta en gofika på Panini & Bernards café och hjälpa Lasse och Maja att lösa mysterium.

Entrén till LasseMajas Deckarhus

Adderalink AB har varit totalentreprenör för byggnationen. Dom påbörjade sitt arbete efter sommaren och tidplanen har varit tight.

– Det här har varit ett väldigt spännande och roligt projekt! Vi har haft full fart sedan start och arbetet har rullat på bra. Nyckeln till framgång har varit ett flexibelt och bra samarbete mellan alla inblandade parter. Vi har jobbat lösningsorienterat med ett tydligt fokus på målet – ett arbetssätt som vi sätter stort värde på, säger Jesper Hultberg, platschef på Adderalink.

Följ med på en drönarflygning genom lokalen. Filmat av Carl Schnell.

Ny entré och ett café i logen

En ny entré har skapats och i logen hittar du bland annat polisstationen och Panini & Bernards café. Här får man verkligen uppleva Valleby, staden där historierna om Lasse och Maja utspelar sig. Martin Widmark, författare till böckerna om LasseMajas detektivbyrå och illustratören Helena Willis har varit noga med materialvalen och det har inte tagits några genvägar. De 2000 takpannor som ligger på polisstationen och på cafét, är handsågade och målade i ett snickeri som drivs i kommunens regi, via integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen. De små takkuporna på caféet är i plåt, likaså hängrännor och stuprör, fönstren på polishuset har självklart en inramning av riktigt järn.

Handsågade takplattor

Byggnationen har varit lite av en utmaning för snickarna som vanligtvis är väldigt noga med att allt ska vara rakt, för att här ska det vara precis tvärt om.

– Vi fick tidigt höra av illustratören Helena att raka linjer och räta vinklar bör undvikas, så här lutar det mesta litegrann. Det kändes lite konstigt till en början men sen har det rullat på och det ger verkligen en extra charm till miljöerna, säger Anders Gustafsson, arbetsledare på Adderalink och har varit snickare på plats.

Återbruk har varit en naturlig del i vardagen på bygget

Fastigheten är ett gammalt sockerbruksmagasin från tidigt 1900-tal med en tillbyggnad – en loge som färdigställdes 2004, allt byggt i trä.

– Vi har återbrukat allt virke från dom delar som vi har rivit. Virket har använts för att försluta tidigare dörrhål där det har behövts och gamla lister har fått en ny plats. Virket är av väldigt god kvalitet så att använda det igen på nya platser har varit en självklarhet för oss, säger Anders Gustafsson.

Återbruk av material används på olika sätt i byggnationen.

– Vi har återvunnit i stort som smått. Jag nämnde exempelvis i förbifarten för Anders att vi behövde fixa ett skåp, där de kan förvara och ladda de läsplattor som besökaren lånar för att kunna lösa sitt uppdrag. Nästa dag hade Anders redan löst problemet genom att använda delar av den tidigare kapprumsinredningen ihop med överblivet virke och snickrat ihop ett skåp utav det. Det är ett exempel på återbruk, ett annat är lamporna som sitter utanför entrén, dom är delvis byggda av gamla brandsläckare, säger Jesper Hultberg.

Även inredningen i polisstationen och på deckarkontoret är till stor del loppisfynd.

Fastigheten har fått en rejäl uppgradering fast med varsam hand

Det har skett en stor förbättring av ventilation, kyl- och värmesystem och belysning samt att ny el har dragits fram. Men man har också valt att framhäva vissa äldre delar, exempelvis golvet i sockerbruksmagasinet.

– I upphandlingen hade vi planerat för att lägga in matta på golven i magasinet men det ursprungliga gamla trägolvet ger en extra karaktär till upplevelsen. Så tillsammans med Helena och Martin kom vi överens om att ha kvar de gamla golven. Vi är väldigt glada över att vi har kunnat ha den typen av dialog under projektets gång, det ger ett bättre slutresultat, säger Jennifer Carlsson, projektledare på Kulturfastigheter.

Tre mysterier där besökaren kan lösa totalt 21 kapitel

Det finns 21 olika mysterier att lösa, det är en kombination av digitala och fysiska uppdrag. Dessa ytor och övrig inramning av lokalerna har byggts av Lappset, ett finskt bolag som är världsledande när det gäller upplevelsemiljöer.

Kort om LasseMajas Detektivbyrå

Böckerna om Lasse och Maja är skrivna av barn- och ungdomsförfattaren Martin Widmark, som är född och uppvuxen i Linköping. Sammanlagt har han sålt omkring 17 miljoner böcker. Böckerna om LasseMaja är hans mest populära. Hittills har 40 olika mysterier getts ut och det är dessa som ligger till grund för de uppdrag som besökarna kommer mötas av i LasseMajas Deckarhus i Gamla Linköping. Att detektivbyrån placeras just i Gamla Linköping passar bra eftersom områdets miljöer påminner mycket om Valleby, staden där böckerna utspelar sig.

Läs mer om deckarhuset på webben lassemajasdeckarhus.se

Kontakter

Theresé Lindh
Theresé Lindh
VD Kulturfastigheter

Bilder

Entrén till LasseMajas Deckarhus
Entrén till LasseMajas Deckarhus