Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Stångåstaden 80 år

Pressmeddelande

Den 2 oktober är det 80 år sedan det kommunala bostadsbolaget Råbergahus bildades för att råda bot på bostadsbristen i Linköping. Uppdraget var att skapa goda bostäder till rimliga hyror för kommunens invånare. Ett år efter bolagets bildande stod de första husen klara på Gamla Tanneforsvägen, 8 byggnader om totalt 48 lägenheter. Sex år senare byter bolaget namn till Stångåstaden, som idag är Linköpings största fastighetsägare och förvaltar ungefär 18 000 lägenheter.

–          När man fyller jämt så är det naturligt att stanna upp och ta en titt i backspegeln på åren som gått. Jag konstaterar att historien går igen, bostadsbristen som präglade starten av bolaget är fortsatt aktuell men idag är vårt uppdrag bredare. Det handlar fortfarande om att erbjuda bostäder men vi ska också vara en aktiv aktör som är med och utvecklar Linköping till en ännu bättre stad att bo, leva och driva verksamhet i. Det känns inspirerande och vi tar med oss lärdomar från historien då vi nu planerar för framtidsstaden Linköping. Jubileet kommer under några veckor framöver att firas tillsammans med våra kunder på olika sätt, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Under veckorna 39–41 förgylls Stångåstadens kundaktiviteter på olika sätt för att uppmärksamma jubileet. I samband med nyckelutlämningen vid kommande månadsskifte, välkomnas nya kunder med livemusik till en festfin Bobutik och bjuds på jubileumsfika. Firanden kommer också att ske i Stångåstadens bostadsområden i samband med andra inplanerade aktiviteter.

Den som följer Stångåstaden i sociala medier kommer där att få en historisk tillbakablick med nedslag från de senaste 80 åren.

Dotterbolagens historia

Sedan 60-talet har dotterbolaget Studentbostäder erbjudit bostäder för studenter – men på den tiden var bolaget en stiftelse med kommunen och studentkåren. Redan 1965 stod den första byggnaden Flamman klar och ett par år senare var elva studenthus i Ryd inflyttningsklara. ​Studentbostäder har idag 4100 bostäder där merparten finns i Ryd. Under de kommande åren planeras för ytterligare cirka 300–500 bostäder, där utbyggnad av Flamman med cirka 160 nya bostäder ligger närmast byggstart.

Stångåstadens andra helägda dotterbolag Kulturfastigheter, tidigare Bryggaregården AB, förvärvades i slutet av 2010. Bolaget äger fastigheter och miljöer av kulturhistoriskt värde i Linköpings kommun. Uppdraget är att bevara och utveckla miljöerna som präglas av stort ansvar för tradition och kulturhistoria. Byggnaderna återfinns bland annat i Gamla Linköping, Krogen Amerika och Stenhusgården på Storgatan, en fastighet på Hunnebergsgatan samt Lambohovs säteri – en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsmiljöer.

Kontakter

Fredrik Törnqvist
Fredrik Törnqvist
VD

Bilder