Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Hyressättning – en känslig fråga

Blogginlägg

Sedan några dagar tillbaka är vi överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning med 1,75% för 2022. Just nu har vi en ganska ansträngd situation i branschen med ett ökat kostnadstryck.

Vi har en inflationstakt på drygt 4% och för någon vecka sedan kom en rapport från SCB som visade att byggkostnaderna ökat med hela 7% senaste året. Priset på byggmaterial hade under samma period ökat med 17%. Dessutom tror jag nästan alla har koll på vad som hänt med elpriserna senaste tiden. Jag har bloggat tidigare om varför vi behöver höja våra hyror. Några av de allra vanligaste frågorna jag får handlar om varför vi höjer hyrorna varje år och varför vi behöver tjäna pengar. Jag tror att nästan alla egentligen vet svaret.

Vi har en kostnadsutveckling i samhället som gör att saker blir dyrare. Nu har takten dessutom ökat. När det blir dyrare med energi, lönekostnaderna ökar, tjänster och produkter vi köper kostar mer så behöver vi få täckning för det. Om vi inte får täckning för ökade kostnader så måste vi ta bort någonting och sänka kvaliteten. Det tycker inte jag är någon bra väg att gå. Vi har ett uppdrag att utveckla Linköping och göra den till en bättre stad både att leva i och driva näringsverksamhet i. Då behöver vi tjäna pengar och ha ordning på vår ekonomi, på så sätt tar vi ansvar, kan planera långsiktigt och det skapar även förutsättningar för oss att göra bra saker i våra stadsdelar. Det är också då vi har råd att investera i nya bostäder och bidra till att bygga bort bostadsbristen.

Hyressättning är en väldigt känslig fråga. Det blev ganska tydligt under 2021 där diskussionen om fri prissättning av nyproduktion till och med utlöste en regeringskris. Även om det är känsligt så behöver frågan diskuteras och systemet behöver utvecklas. Det pågår överläggningar på central nivå om hur det skulle kunna gå till. Jag ser själv några nyckelpunkter som skulle behöva förändras om vi vill behålla det svenska systemet för hyresrätter. En avgörande faktor som gör att vi har svårt att komma överens är att det inte är tydligt fastslaget vad vi ska förhandla om. Det tycker jag är det allra viktigaste att tydliggöra. En annan fråga som är aktuell är hur kvaliteten som en hyresvärd levererar ska påverka hyran. Borde inte den hyresvärd som levererar riktigt bra service ha möjlighet att ta ut en lite högre hyra än den som varken sköter sina fastigheter eller tar hand om sina hyresgäster? Jag hoppas att vi som är parter på bostadsmarknaden tillsammans ska kunna utveckla vårt svenska system de kommande åren. Det kommer alla hyresgäster att tjäna på.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Bilder