Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Stångåstadens nya hyror klara – 2022

Pressmeddelande

Stångåstaden och Hyresgästföreningen har kommit överens om nya hyror för 2022. Överenskommelsen innebär en höjning av hyrorna med 1,75 procent och gäller från den 1 mars.

Överenskommelsen ger en hyreshöjning med 105 kronor för den som har en hyra på 6 000 kronor i månaden. Överenskommelsen innebär också att ingen hyresgäst behöver betala någon retroaktiv hyra.

– I dagsläget har vi en inflationstakt på drygt 4 %. Hyreshöjningen är ett resultat av den allmänna kostnadsutvecklingen där till exempel el, sophantering och materialpriser ökat kraftigt. Byggkostnaderna fortsätter också att öka långt över inflationen vilket gör att det blir dyrare att bygga nytt och bygga om men det påverkar även reparationer, vattenskador och underhåll som är stora kostnadsposter för ett bostadsbolag. Vi har kommit överens om en hyreshöjning som ligger i nivå med övriga aktörer i regionen, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

– Pandemin har satt sina spår, många hyresgäster har haft och har det fortsatt kämpigt. Vi har under de gångna förhandlingarna försökt att hålla nere höjningen, samtidigt är vi medvetna om att kostnaderna för hyresvärdar i Linköping har ökat. Vi har nu nått en överenskommelse med Stångåstaden, som förhoppningsvis ska vara överkomlig för de allra flesta hyresgästerna, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.