Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Fler kan ladda elbilen med nya laddkluster

Pressmeddelande

En ökad efterfrågan på parkeringsplatser med laddmöjlighet tillsammans med en önskan om att gynna ett hållbart resande, har gjort att Stångåstaden tillsammans med Tekniska verken har skapat två så kallade laddkluster i Linköping. Att bygga laddkluster, med flera laddplatser samlade på ett och samma ställe, är en del i en ny strategi för att kunna erbjuda framför allt Stångåstadens hyresgäster utökade möjligheter att ladda sina elbilar. Visar sig satsningen framgångsrik kan Linköping få fler laddkluster framöver.

Ett av Stångåstadens nya laddkluster i Berga med totalt 12 parkeringsplatser med laddmöjlighet. Foto: Stångåstaden

Laddklustren finns i Vasastaden (Norgegatan) och i Berga (Knektgatan) och vid varje laddkluster finns tolv parkeringsplatser. Ett antal platser kommer vara fasta parkeringsplatser som hyrs av Stångåstadens hyresgäster medan några platser kommer fungera som besöksplatser.

–          Att vi nu väljer att bygga så kallade laddkluster beror på att vi ser en ökande efterfrågan på laddplatser från våra hyresgäster och att vi vill gynna ett hållbart resande. I vårt hållbarhetsarbete arbetar vi inte enbart för att minska miljö- och klimatpåverkan inom vår egen verksamhet utan även för att ge goda förutsättningar för våra hyresgäster att kunna göra hållbara val. Att ha laddmöjlighet i närheten av hemmet är för många en förutsättning för att elbilen ska vara ett alternativ. Därför vill vi göra vad vi kan för att underlätta för de hyresgäster som har eller funderar på att skaffa elbil, säger Per Lundqvist, teknikutvecklare på Stångåstaden.

Stångåstaden har sedan tidigare erbjudit sina hyresgäster att komplettera sin befintliga parkeringsplats med en laddstolpe i de fall det varit möjligt. Detta erbjudande kommer fortsätta finnas kvar men nu satsar Stångåstaden alltså även på laddkluster som är ett mer kostnadseffektivt sätt att kunna erbjuda fler hyresgäster parkeringsplats med laddmöjlighet. Arbetet med att ta fram laddklustren har skett i samarbete mellan Stångåstaden och Tekniska verken.

–          Vi är glada över att Stångåstaden valt att använda vår laddlösning från Tekniska verken/Mer. Vi har haft ett jättefint samarbete i planeringen och genomförandet, så resultatet har blivit riktigt bra. Det känns också roligt att Tekniska verken nu medverkar till att Stångåstadens hyresgäster får möjlighet att köpa och ladda en elbil, vilket bidrar till vår vision att bygga världens mest resurseffektiva region, med minskad miljöpåverkan i Linköping, säger Mikael Blom, Key Account Manager på Tekniska verken.

*Mer är en Europeisk laddkoncern, beståendes av flera e-mobilitetsföretag i Europa, och ägs av Statkraft. Mer Sweden AB, tidigare Bee Charging Solutions och Grön Kontakt AB, utgör Mer-koncernens svenska organisation.   Mer Sweden AB ägs av Statkraft, Jämtkraft, Tekniska verken och Öresundskraft.

Bilder

Ett av Stångåstadens nya laddkluster i Berga med totalt 12 parkeringsplatser med laddmöjlighet. Foto: Stångåstaden
Ett av Stångåstadens nya laddkluster i Berga med totalt 12 parkeringsplatser med laddmöjlighet. Foto: Stångåstaden