Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

När läget är akut måste vi alla hjälpas åt – vad gör Stångåstaden?

Blogginlägg

Krisen kring virusspridningen har blivit väldigt omfattande på kort tid. Många lokalhyresgäster inom restaurang, hotell, handel och skönhetsvård har gått från att ha fullbokat till nästan inga kunder alls på bara några veckor. Fler branscher kommer att påverkas.

Det är många som är oroliga och många röster höjs för att man inte ska behöva betala hyran alls. Svårigheten med det är att vi då flyttar problemen från en bransch till en annan. Om ingen behöver betalar sin hyra så kommer fastighetsbolagen att gå i konkurs. Då riskerar vi att få katastrofala följer på det finansiella systemet. Normalt är kommersiella lokaler en affär som bidrar både ekonomiskt och till bättre bostadsområden med ett utbud av service och produkter för våra kunder. Vi är därför väldigt måna om att hjälpa till. En akut åtgärd som vi går ut med redan idag är att ge de kommersiella hyresgästerna anstånd med hyresinbetalning för de som är i behov av det. Återbetalningen kommer att vara generös och räntefri. Vi inväntar de exakta detaljerna kring regeringens krispaket angående rabatt på hyror. Först därefter kan vi ta beslut i frågan.

Vad gäller bostäder så är situationen generellt inte lika akut men det kan givetvis förändras. Vi behöver därför förbereda oss på att fler kommer att behöva hjälp. För bostadshyresgäster finns i grunden ett bättre skyddsnät. Den som blir sjuk får ersättning och för den som har otur och blir av med jobbet så finns a-kassa. Ovanpå det så finns socialtjänsten som vi har ett nära samarbete med. Vi jobbar redan idag med anstånd och avbetalningsplaner och räknar med att detta kommer att öka. Vi arbetar även via vår branschorganisation Sveriges Allmännytta för att få fram ett tillfälligt bostadsbidrag för de bostadshyresgäster som hamnat i problem på grund av coronakrisen.

Stångåstaden ägs av Linköpings kommun men det är inga skattepengar i vår verksamhet. Vi är ett bostadsbolag på marknaden precis som alla andra. Hela krishanteringsfrågan är väldigt komplex och svåröverblickbar då vi inte vet hur länge det kommer att hålla på. Fler åtgärder kanske behövs framåt men fler behöver också hjälpa till. Det är när vi samarbetar över gränserna som vi kan göra skillnad för individen, företagarna och för stans bästa. Både i det akuta läget och över tid. Förhoppningsvis kommer även nationella stöd till fasta kostnader för företagen och till bostadshyresgäster. Jag vill avsluta med att säga att det är otroligt viktigt att vi har koll på vår egen ekonomi i dagsläget. Annars kommer vi inte kunna hjälpa till alls. Stabilitet och trygghet är avgörande faktorer i kris.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Bilder