Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Stor koldioxidbesparing med mobil HVO-tank

Nyheter

Den mobila HVO-tanken i framväxande Ebbepark i Linköping har blivit populär bland byggentreprenörerna. Under de första sex månaderna tankades det 27 671 liter fossilfri HVO-diesel vilket motsvarar en koldioxidbesparing på 79 139 kg. Det kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

Foto: Lasse Hejdenberg, Hejdlösa bilder

–          HVO-tanken på Ebbepark är ett bra exempel på hur vi är med och utvecklar branschen i rätt riktning gällande hållbarhetsfrågor. Det är härligt att se att det ger effekt, säger Robert Bäckström, projektledare för Ebbepark på Stångåstaden.

Satsningen är ett samarbete mellan de kommunägda fastighetsbolagen Sankt Kors, Stångåstaden, Lejonfastigheter, Energifabriken och Logistikkluster Östergötland. Den består av en 10-kubiks cistern med förnybar diesel, 100 procent HVO. Tankningar registreras i en app som gör administrationen och uppföljningen enklare.

–          Den flyttbara HVO-tanken är ett pilotprojekt i syfte att testa nya lösningar för en effektivare och mer klimatvänlig bygglogistik, och en mer hållbar stadsbyggnation, säger Camilla Einarsson, logistiksamordnare i Ebbepark.

 

Från nyfiken till ambassadör

Utgångsläget var att visa nyttan med att tanka HVO från tanken, snarare än att försöka övertala byggentreprenörerna. Den placerades därför på byggområdet så aktörerna fick testa.

–          Vi såg tydliga fördelar med produkten, bland annat effektiviseras vårt jobb när vi slipper åka och tanka fordonen. Administrationen och uppföljningen är smidig och risken för bränslestöld är mindre, säger Haris Zelic Kvalitet-, Miljö och Arbetsmiljöchef på ED Bygg som är Stångåstadens entreprenör och bygger bostäder i kvarteret Lugnet. Även om literpriset är något dyrare så sparar vi både tid och arbete – det finns en ekonomisk uppsida med andra ord.

Han fortsätter:

–          Den andra stora fördelen är att man faktiskt tankar fossilfritt. Som ett ISO-certifierat bolag är målet alltid att hitta metoder som minskar vår miljöpåverkan. Maskiner och transporter är något vi själva har identifierat som en viktig miljöaspekt att hantera under produktion. HVO-macken kommer definitivt hjälpa oss att nå våra miljömål, avslutar Haris Zelic.

Bilder

Foto: Lasse Hejdenberg, Hejdlösa bilder
Foto: Lasse Hejdenberg, Hejdlösa bilder