Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ny arbetsmarknadssatsning ska nå fler personer utan sysselsättning

Pressmeddelande

Nu ska fler personer som står utanför arbetsmarknaden komma i sysselsättning. Ett samarbete mellan Linköpings kommun och Stångåstaden ska nå nya målgrupper och skapa mötesplatser för personer som behöver hjälp att komma ut i arbetslivet.

Bildningsnämnden avsätter 2,5 miljoner kronor till projektet ”Ett steg till sysselsättning”. Syftet är att vända sig till de kommuninvånare som står utanför arbetsmarknaden och har svårt att ta sig in och komma i egenförsörjning. Satsningen innebär att med Stångåstadens hjälp skapa nya mötesplatser för samtal och nätverkande. Målet är att minst 50 personer per år ska lämna bidragsberoende och istället ha en långsiktig egenförsörjning.

– Det finns människor i Linköping som bott i Sverige i flera år och ändå inte kommit i egen försörjning. Samarbetet med Stångåstaden öppnar upp dörrar till bolagets nätverk inom näringslivet och ideella sektorn. Projektet är ur kommunens perspektiv en ny möjlighet att fånga upp de kompetenser och drivkrafter som finns i stadsdelarna och slussa personer vidare till utbildning och jobb, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande för bildningsnämnden.

Projektet drivs av Stångåstaden, som redan idag arbetar med en rad olika stadsdelssatsningar för sina hyresgäster och kan nå målgrupper som kompletterar kommunens övriga arbetsmarknadsinsatser.

– Den kanske allra viktigaste framgångsfaktorn för integration är att människor har en sysselsättning och kan försörja sig själva och sina familjer. Att bidra till förbättrad integration och därmed också tryggare och trivsammare stadsdelar är ett mycket viktigt mål för Stångåstaden, säger Fredrik Törnqvist VD Stångåstaden.

Genom direkt dialog med målgruppen kan Stångåstaden fånga upp särskilda önskemål och kompetenser. Personerna slussas sedan vidare och får kunskaper om arbetsmarknadens krav och får genomföra praktiska övningar i allt från att bygga nätverk till att skriva CV innan det är dags att söka jobb eller praktik.

– Jag är stolt över den här nya satsningen som vi gör med Stångåstaden. Den bidrar inte bara till att öka sysselsättningen, utan även till vårt mål om en mer sammanhållen kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Projektet kommer att drivas av en projektledare och två handledare i nära samarbete med Stångåstadens stadsdelsutvecklare, kommunen, Arbetsförmedlingen och andra aktörer. Projektet pågår under minst ett år med planerad start i augusti 2018.

För mer information kontakta bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L), telefon: 0725-82 81 74, kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), telefon: 0722-40 07 40 eller Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist, telefon: 072-574 96 60.

Kontakter

Heidi Berger
Heidi Berger
Marknadschef