Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Robbelirobbelirobban

Robert bygger Linköpings häftigaste stadsdel

I stadsdelen Ebbepark bygger vi hela 1000 nya bostäder. I det som tidigare var ett industriområde växer en ny stadsdel fram där vi testar nya sätt att både bygga och bo. En som varit med från det allra första spadtaget är Robert Bäckström som är byggprojektledare.

Med Ebbepark vill vi visa att tillväxt och utveckling faktiskt kan ske på miljömässigt hållbara grunder. Ambitionen är att Ebbepark ska bli en modell för framtidens innerstäder. Här lever vi verkligen vår vision om att vara ett steg före.

Här bygger vi små lägenheter, stora lägenheter, seniorbostäder, bostadsrätter, hyresrätter… Du fattar, något för alla.

Även om Robert går under namnet Mr Ebbepark här på Stångis så är han givetvis inte ensam om att bygga Ebbepark. Området utvecklas i samarbete mellan Stångåstaden, Sankt Kors och Lejonfastigheter. Samverkan är något Robert lyfter fram som en framgångsfaktor bakom det lyckade resultatet.

Här testar vi hållbara lösningar

Ebbepark är en testbädd, vilket betyder att vi genom hela resan utmanar sättet vi gör saker på. Allt med fokus på hållbar stadsutveckling. Här har alltifrån nya material och sätt att bygga testats. Men vi har också testat annat som förenklar livet för våra hyresgäster i området. Vi byggde till exempel en gemensam hunddusch för att förenkla för områdets hundägare och givetvis finns en lådcykelpool i området som underlättar livet utan bil.

Arbetet med Ebbepark har överträffat mina förväntningar. Det har gått fantastiskt bra!

I Ebbepark är mellanrummen mellan husen lika viktiga som byggnaderna. Här står Robert på Marianne Richters torg i hjärtat av Ebbepark där han hoppas på folkfest.
Manillaparken är en annan mötesplats i Ebbepark. I bakgrunden syns kvarteret Dynamiken, ett av tre kvarter som vi bygger i Ebbepark.
Såhär ser en nöjd projektledare ut!

Häftiga grejer vi testat i Ebbepark:

  • Det effektiva geolagret

    Geolagret hämtar värme och kyla ur marken som sedan distribueras till bostäder och lokaler inom området och möjliggör att de delar energi med varandra. Tänk en termos – fast i jorden.

  • De smarta inomhusljuscellerna

    I några av våra bostäder har vi testat företaget Epishines organiska ljusceller. Tänk solceller – fast inomhus.

  • Den fossilfria HVO-macken

    Genom att placera en HVO-mack på byggarbetsplatsen erbjöds entreprenörer att tanka fossilfri diesel i en gemensam tank på området. Under de första sex månaderna tankades det 27 671 liter fossilfri HVO-diesel. Tänk portabel mack – fast fossilfri.