Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Temperatur och ventilation

Är det varmt i din lägenhet?

När temperaturen stiger och solen ligger på kan det bli varmt inne i lägenheten. Vi har inte kylanläggningar i våra fastigheter, utan vanlig ventilation vilket innebär att vi inte har möjligt att sänka temperaturen i din lägenhet. Däremot kan du som hyresgäst själv försöka hålla temperaturen nere genom följande tips:

 • Använd persienner eller mörka/täta gardiner. 
 • Vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom lägenheten. 
 • Eventuella ventiler i lägenheten bör vara öppna. 
 • Tänk på att datorer och elapparater alstrar värme​​. 
 • Fläkt eller AC fungerar bra för att sänka temperaturen. 

Folkhälsomyndighetens vanliga rekommendation är att en bostadstemperatur bör ligga mellan 20 och 24 grader. Vid värmebölja eller extremt höga temperaturer kan man behöva acceptera 26-28 grader i lägenheten. Under högsommaren frångår de dock denna rekommendation och när SMHI varnar för extremt höga temperaturer så gäller inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Frågor och svar


Just nu har vi ett extremt väderläge med höga temperaturer. Vi har inte kylanläggningar i våra fastigheter utan vanlig ventilation. Det du själv kan göra är att stänga dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute. Dra även för eventuella gardiner. Vädra in svalare luft tidigt på morgonen, under kvällen och eventuellt under natten.


Folkhälsomyndighetens vanliga rekommendation är att en bostadstemperatur bör ligga mellan 20 och 24 grader. Under högsommaren frångår de denna rekommendation med tanke på vädret.

24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren och under en värmebölja.

26 grader: Är maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.

28 grader: Är högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor, det vill säga ett par till några dagar under sommaren.

Enligt Folkhälsomyndigheten gäller inte de allmänna råden för inomhustemperaturer vid extrema väderförhållanden. En värmebölja tillhör den kategorin.


Om du mår dåligt av värmen kontaktar du 1177 för rådgivning.  ​

Är det kallt i din lägenhet?

När det blir kallare utomhus, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det dröja innan värmesystemet anpassar sig. Men även om elementen känns kalla behöver det inte betyda att något är fel, utan det är temperaturen i luften mitt i rummet som är viktig.

Här kommer några tips för bästa möjliga inomhusklimat: 

 • Lämna minst ett par decimeter luft mellan soffa och andra stora möbler och elementet. Annars hindrar möblerna värmen från att sprida sig i rummet.   
 • Ett bord placerat vid ett fönster kan göra så att kall luft leds via bordsskivan ut i rummet, medan den varma luften från elementet stannar kvar under bordet.  
 • Tjocka gardiner kan vara både mysigt och fint. Se bara till att de inte täcker termostatvredet, eftersom termostaten då kan tro att rummet är varmare än vad det är och därför slå ifrån elementen.  
 • Temperaturen är oftast kallast vid golvet, så en skön matta kan göra att det känns varmare vid fötterna.  
 • Se till att fönsterventilerna är öppna, så att ventilationen fungerar som den ska. Är de stängda kommer luften i stället in via brevinkast, fönster och otäta dörrar, något som elementen har svårare att värma upp.  
 • Stäng av köksfläkten när du är klar med matlagningen. Fläkten suger annars ut värmen och ersätter med kall luft.  
 • Vrid termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger för att säkerställa att ventilen inte fastnat i ett stängt läge under sommaren. Ställ det sedan i fullt öppet läge.  

Ojämn värme på element?

Det är inte alltid hela elementet är varmt. Är det varmare upptill? Lugn, då är allt i sin ordning. Är det däremot enbart varmt nertill och/eller om det porlar, låter som det rinner inuti elementet? Då kan elementet behöva luftas. Det hjälper vi dig med!  

Har du testat tipsen här ovanför och ändå upplever att det är kallt inne så vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera termometern en meter över golvet mitt i rummet, där ska din temperatur vara minst 20 grader. Är den lägre, kontakta kundtjänst på 013-10 02 84 

Ventilation

För att få en så bra inomhusmiljö som möjligt, är det viktigt med öppna fönsterventiler. Är de öppna byts all luft i din lägenhet ut varannan timme. Är ventilerna stängda eller tilltäppta tar sig luft in genom brevinkast eller som kallras genom fönstren. Det blir lätt undertryck i lägenheten och ventileringen går inte runt. Dessutom har elementen svårt att värma upp den typen av luftinsläpp vilket gör att du vintertid kan få en lägre inomhustemperatur än nödvändigt. Lika viktigt som att släppa in frisk luft via fönsterventiler, lika viktigt är det att ventilationsdonen kan släppa ut luft. Därför behöver ventilerna rengöras med jämna mellanrum. 

 • Dammsug ventilen ren från damm.
 • Torka med fuktat trasa och eventuellt lite diskmedel.

Vädring

Ibland behöver du också komplettera ventilationssystemet genom att själv vädra. Här följer några tips på hur du vädrar smart. 

 • Låt dörren till badrummet stå öppen efter bad eller dusch.
 • Även när du har tvättat eller har kläder på tork behöver dörren stå öppen.
 • Öppna inte köksfönstret vid matlagning, öppna istället ett fönster så långt ifrån köket som möjligt.
 • Framför allt vintertid gör du klokt i att vädra med tvärdrag under korta perioder istället för att konstant vädra genom att låta ett fönster stå på glänt.

Köksfläkt

Ta för vana att rengöra fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden. Med tiden samlas matfett i filtret. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska. Diska det i ljummet vatten och med milt diskmedel alternativt i diskmaskinen.