Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Energitips

Tillsammans kan vi göra smarta val som gör skillnad!

Var rädd om värmen

Stångåstaden värmer upp sina fastigheter med fjärrvärme från Tekniska Verken. I de allra flesta av våra bostäder ingår värmen i hyran men det är viktigt att vi alla hjälps åt att vara rädda om värmen.

Befria elementen

Om elementen täcks av möbler eller gardiner hindras värmen från att sprida sig i rummet. Element behöver ett par decimeter fri yta för att fungera rätt.

Håll ventilerna öppna

Stäng inte ventiler och vädringsluckor för då slutar luftväxlingen hemma att fungera effektivt och luften kommer in genom brevinkast och fönster istället. 

Dra ner rullgardinen

Fönsterglas håller inte värmen lika bra som väggar. Dra ner rullgardiner och persienner på natten för att hindra en del av kylan från att tränga igenom.

Spara på vattnet

I snitt använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn. Av dem är cirka 50–60 liter varmvatten. Den största delen av vattenförbrukningen går till personlig hygien. Det enklaste och snabbaste sättet att minska användningen av varmvatten i ditt hus är att se över dina vanor och vilka val du gör i vardagen.

Rapportera fel på kranen

En droppande kran slösar mer vatten än man tror. Droppar kranen i ett år motsvarar det 100 fyllda badkar – till ingen nytta. Anmäl felet direkt till vår kundtjänst så åtgärdar vi det.

Duscha effektivt

Varje dag använder du i snitt 140 liter vatten. Om du duschar snabbt istället för att bada kan du spara mycket energi. Testa att hålla koll på tiden med en timer, och stäng av vattnet medan du tvättar håret.

Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Genom att stänga av vattnet under tiden du borstar tänderna sparar du hela 6 liter i minuten.

Anmäl läckande toaletter

En läckande toalett kan förbruka över 1000 liter vatten per dygn? Det motsvarar nästan 7 fulla badkar! Kontakta kundtjänst direkt om toaletten läcker hos dig.

Fyll diskmaskinen eller använd diskpropp

Vid 15 minuters handdiskning under rinnande vatten går det åt 75 liter. Sätt i diskproppen och fyll upp diskhon med vatten istället, eller skaffa en diskbalja. Har du diskmaskin är det viktigt att fylla maskinen helt.

Tvätta smart och hängtorka kläderna

Fyll tvättmaskinen med tvätt, välj ekonomi- eller sparprogram och prova att sänka temperaturen. I de allra flesta fall blir kläderna lika rena i 30°C eller 40°C. Det finns även särskilda tvättmedel anpassade för låga temperaturer. Har du möjlighet att hängtorka din tvätt så gör gärna det. En torktumlare förbrukar upp till fyra gånger så mycket energi som tvättmaskiner.

Minska elanvändningen

Den största delen av elanvändningen i en lägenhet sker i köket. Där är det kyl och frys som använder mest energi, tätt följt av matlagningsutrustning som ugn, spis och mikrovågsugn. Även här kan enkla val göra stor skillnad.

Byt lampor

Ju fler watt desto mer energi drarlampan när den är tänd. Välj därför LED-lampor eller lågenergilampor. Styr gärna belysningen med timer.

Släck lyset

Många tror att tändning och släckning drar mer energi än att låta lampan lysa, och att det dessutom sliter på lamporna. Det stämmer inte. Släck därför alltid lamporna när du lämnar ett rum.

Stäng av

Om du stänger av tv-apparater, spelkonsoler och annat endast med fjärrkontrollen hamnar de i ett stand by-läge som drar energi. Koppla apparaterna till en grenkontakt med strömbrytare istället, så stängs allt av med ett enda knapptryck. Det minskar dessutom brandrisken!

Kolla kyl och frys

Se till att din kyl och frys har rätt temperatur. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med 5–10%. I kylen rekommenderas +6 grader och i frysen -18. Att frosta av frysen regelbundet minskar också energiåtgången – och brandrisken.

Mer information och tips

Energimyndigheten

Bixia

Sveriges Allmännytta