Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

När du flyttar ut

När du ska flytta​ är det ofta mycket att ha koll på. Här kommer därför några tips på det viktigaste att tänka på när du bestämt dig för att flytta från din bostad.

Säg upp lägenheten

Uppsägningstiden är tre kalendermånader och inleds vid närmaste månadsskifte efter att vi fått din uppsägning. Tänk på att även säga upp eventuellt sidoavtal som garageplats, parkeringsplats eller förråd i samband med att du säger upp din bostad. 

Du säger upp ditt hyreskontrakt skriftligt, enklast gör du det med BankID på Mina Sidor. Om du inte har BankID kan du istället fylla i och skicka in en uppsägningsblankett till oss. Du hittar blanketten under Mitt boende på Mina Sidor.

Förbered dig för besiktning av lägenheten

Vi gör en avflyttningsbesiktning så snart som möjligt efter din uppsägning. Tiden bokar vi med dig i samband med uppsägningen. Vid besiktningen ser vi över lägenhetens skick och eventuella skador som uppkommit. Det är bra om du själv kan vara med för att diskutera eventuella skador i lägenheten. Vid skador eller onormalt slitage på till exempel parkett, tapet, dörrar eller skadade fönsterrutor kan du bli ersättningsskyldig.   

Du kan förbereda dig för besiktningen genom att: 

  • Du behöver inte städa inför besiktningen men plocka gärna undan så att vi kan se lägenhetens skick. 
  • Fixa gärna småfel som du själv kan åtgärda innan besiktningen.  
  • Se till att all utrustning som tillhör lägenheten (exempelvis dörrar, hatthyllor, gardinbeslag) finns i lägenheten vid besiktningen.  
  • Se till att parkettgolv och golv i våtutrymmen (badrum, kök, toalett) inte är dolda av heltäckande mattor. 

Var beredd att visa lägenheten för kommande hyresgäst 

Du måste vara beredd på att visa upp din lägenhet som du ska flytta ifrån för de personer som fått erbjudande om att flytta in efter dig. Om du vill medverkar vi gärna vid visningen.

Gör en adressändring 

När du byter bostad är det viktigt att göra en flyttanmälan till Skatteverket​ för att post från myndigheter ska komma till din nya adress. Du måste själv anmäla ändrad adress till exempelvis försäkringsbolag, banker, föreningar och vänner.  

Flytta el, telefon och internet

Tänk på att avsluta ditt gamla el abonnemang till samma uppsägningsdatum som ditt hyreskontrakt och teckna ett nytt abonnemang på den nya adressen. Du måste även anmäla flytt av eventuellt telefon- och internetabonnemang.

Städa lägenheten

När du ska städa lägenheten efter dig, var noggrann och räkna med att det tar längre tid än du tror. Om du känner dig osäker, kolla igenom städning vid utflytt. Den som ska flytta in efter dig har rätt att komma till en välstädad lägenhet och det är ditt ansvar att det blir så, oavsett hur det såg ut när du själv flyttade in. Om nästa hyresgäst tycker att det är ostädat kommer vi att göra en städbesiktning vilket kan leda till att du i efterhand måste bekosta en städning av en städfirma.  

Vill du att vi kontrollerar din städning innan utflytt kan du utan kostnad beställa en städbesiktning. Beställ på 013-20 85 00 i god tid innan avflyttningsdagen.

Skaffa parkeringstillstånd för utflyttningsdagen

Att parkera vid porten eller inne på gården är i regel inte tillåtet men i samband med in- och utflytt kan du få ett tillfälligt parkeringstillstånd. Vi behöver då registreringsnummer för den bil som tillståndet ska gälla. Parkeringstillståndet får du i vår Bobutik eller genom att ringa vår kundtjänst på telefon 013-20 85 00 så skickar vi ett parkeringstillstånd.

Ta med alla dina grejer när du flyttar 

Ta med dig alla dina tillhörigheter när du flyttar, även de saker som du förvarar i förråd, garage och på balkong eller uteplats. Saker som tillhör lägenheten lämnar du givetvis kvar till nästa hyresgäst. Det gäller även om du fått bruksanvisningar eller skötselanvisningar för lägenhetsutrustning. 

Det blir ofta en del grovsopor vid flytt. Du ansvarar själv för att transportera grovsoporna till återvinningscentralen. 

Lämna in nycklarna

Du måste lämna in alla nycklar till bostaden när du flyttar – även eventuella kopior. Du ska även lämna in eventuella taggar och nycklar till motorvärmare, förråd och tvättstuga. Du lämnar nycklarna i Stångåstadens Bobutik senast kl. 12.00 första vardagen efter att hyreskontraktet gått ut.