Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Flytta in hos Stångåstaden

Grattis till din nya bostad! När du ska flytta​ är det ofta mycket att tänka på. Här kommer därför några tips på det viktigaste att ha koll på.

Hämta dina nycklar

Nycklarna till din nya bostad hämtar du i Stångåstadens Bobutik på Djurgårdsgatan 3A. Du får tillträde till din nya bostad från och med klockan 12.00 på inflyttningsdagen. Inträffar den en lördag, söndag eller annan helgdag är det nästkommande vardag som gäller.  

Du får kvittera ut tre lägenhetsnycklar när du flyttar in. Om fastigheten har elektroniskt skalskydd får du även tre taggar (plastbrickor) till entrédörren. 

Om du flyttar till en nyproducerad bostad kommer du få praktisk information inför din inflyttning från din kundansvarig. Nyckelutlämningen kommer att ske vid din nya bostad. 

Skaffa parkeringstillstånd för inflyttningsdagen  

Att parkera vid porten eller inne på gården är i regel inte tillåtet men i samband med in- och utflytt kan du få ett tillfälligt parkeringstillstånd. Vi behöver då registreringsnummer för den bil som tillståndet ska gälla. Parkeringstillståndet får du i vår Bobutik eller genom att ringa vår kundtjänst på telefon 013-208500 så skickar vi ett parkeringstillstånd.  

Om du önskar hyra en permanent parkeringsplats eller garage kan du göra det här.​ 

Kontrollera städningen

När du flyttar in ska lägenheten vara ordentligt städad av tidigare hyresgäst. Har du anmärkningar på städningen kontaktar du oss direkt. Är problemen omfattande gör vi en städbesiktning och anser vi att lägenheten är ostädad anlitar vi en städfirma och debiterar föregående hyresgäst alla kostnader. Tänk på att kontakta oss samma dag som du hämtar ut nycklarna och innan du har flyttat in alla dina saker. Har du gjort upp med den föregående hyresgästen om att få flytta in före kontraktsdatumet på ditt hyresavtal kan du inte begära ersättning om lägenheten är dåligt städad. 

Din lägenhet ska även vara besiktigad innan du flyttar in. Om du har synpunkter på besiktningen ska du höra av dig till oss inom åtta arbetsdagar. 

Ladda ner vår boendeapp

I Stångåstadens boendeapp kan du enkelt boka tvättstuga, chatta med oss, göra en felanmälan samt betala hyran med Swish! Enkelt och smidigt.

Ladda ner appen i Google Play
Ladda ner appen i App store

Skaffa en hemförsäkring

När du har en egen bostad behöver du en bra hemförsäkring som ger dig ett skydd om du skulle råka ut för till exempel en brand, vattenskada, inbrott eller någon annan oförutsedd händelse. Du som bor hos Stångåstaden kan teckna en förmånlig försäkring hos Länsförsäkringar Östgöta.

Ansök om adressändring

När du flyttar in är det viktigt att göra en flyttanmälan på Skatteverkets webbplats​ för att post från myndigheter ska komma till din nya adress. Du måste själv göra en anmälan om ändrad adress till exempelvis försäkringsbolag, banker, föreningar och vänner.

Teckna elavtal

När du flyttar in måste du teckna ett elavtal. Gör en flyttanmälan hos Tekniska verken, så fixar de avtalet och ser till att allt funkar när du flyttar in.

Hitta ditt förråd

De flesta lägenheter har separata förråd som oftast är märkta med samma nummer som lägenheten. Genom att skaffa ett bra lås till ditt förråd och att inte förvara värdefulla saker i förrådet så förebygger du inbrott. Fråga gärna ditt försäkringsbolag vad de ersätter. 

Du får inte förvara brandfarliga vätskor i vinds- eller källarförråd och det är heller inte tillåtet att ha någon form av elektriska anslutningar. Ett tips är att inte förvara dina saker direkt på golvet för att undvika fuktskador.  

Lär känna ditt område

Under boendeinformation på Mina sidor, hittar du detaljerad information om just ditt område, bland annat information om återvinning och tvättstuga.

Boka in ett välkommenbesök

Ett välkommenbesök kan du boka in efter inflyttning i din nya lägenhet.
Områdesansvarig kommer då hem till dig, presenterar sig, sitt team och området du flyttat till.
Vi går igenom besiktningsprotokollet, berättar om hur värme och ventilation fungerar i din lägenhet och visar förråd med mera. Vi visar gärna hur du effektivt källsorterar i återvinningsrummet samt var du hittar närmaste tvättstuga med tidbokning och tvättstugans utrustning.

Ett välkommenbesök tar ungefär 30 minuter och du bokar det genom att kontakta din områdesansvarig. Kontaktuppgifter hittar du på Mina sidor.