Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Trygghetsvärdar en satsning för ett tryggare Linköping

Aktuellt

De flesta kvällar är våra trygghetsvärdar ute och vandrar runt i Ryd Centrum. Deras uppgift är bland annat att bygga relationer med boende och hålla området rent och snyggt.

Stångåstaden och Studentbostäder arbetar med en mängd olika satsningar för att skapa trygga bostadsområden. Det handlar om allt från mer belysning till grannsamverkan. Sedan en tid tillbaka har vi anställda trygghetsvärdar i några av våra områden.

– Trygghetsvärdarna arbetar förebyggande. De är ute och möter alla som rör sig i området, unga som gamla, och kontrollerar vad som behöver göras i närmiljön för att öka tryggheten. Det är skönt för många att veta att det finns vuxna ute och rör sig i området på kvällar och helger, säger Roy van der Beek, trygghetssamordnare på Stångåstaden.

Hålla området rent och snyggt

Utöver att vara synliga som en del i att öka trygghetskänslan är en annan viktig uppgift att upptäcka eventuell skadegörelse. Eftersom trygghetsvärdarna är ute så mycket kan de också snabbt uppmärksamma och anmäla till exempel klotter och krossade fönster för att det snabbt ska kunna åtgärdas. Tanken är att inte låta klotter eller skräp vara kvar så att det blir mer och mer, utan att ta tag i det direkt. Miljön ska vara helt ren. Om något är trasigt felanmäls det direkt. Det ökar trygghetskänslan.

Positiva resultat

Den upplevda tryggheten bland hyresgäster mäts regelbundet och baserat på resultatet finns möjlighet att sätta in insatser där det behövs. Satsningen på trygghetsvärdar är ett resultat av kundundersökningen – och gensvaret är positivt. Handlarna upplever att trygghetsvärdarna bidrar till en ökad trygghet och polis vittnar om att trygghetsvärdarna ofta fungerar som en bro mellan dem och de boende i området som gör att de får ett bättre bemötande.

Det här kan du göra själv för att öka tryggheten

  • Var noga med att kolla att dörrar till trapphus och källare stängs ordentligt när du går in och ut så att inte obehöriga tar sig in. Plocka bort om du ser att någonting sitter i vägen så att dörren inte stängs ordentligt.  
  • Ta för vana att alltid låsa din ytterdörr och glöm inte att stänga dina fönster när du går hemifrån.  
  • Om du har råkat tappa bort en tagg är det viktigt att du kontaktar oss och anmäler det så att vi kan spärra den borttappade taggen och därmed förhindra att den hamnar i orätta händer. 
  • Upptäcker du klotter, trasig belysning eller någonting annat som är trasigt i eller omkring din fastighet så felanmäl det till oss så att vi kan åtgärda det. Felanmäler gör du enkelt via vår app, webb eller via telefon.

Läs mer om hur vi jobbar med trygghet.