Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Trapphuset – en livsviktig väg

Aktuellt

Tänk dig att du måste springa ner och ut genom ditt trapphus, så snabbt du bara kan, samtidigt som du håller andan och blundar. I det läget vill du kunna lita på att inget står i vägen och blockerar din väg ut.

Den bilden målar Stångåstadens brand- och säkerhetsansvarige Thomas Mideskog upp, när han betonar varför det är så viktigt att trapphus och loftgångar hålls fritt från lösa föremål och brännbart material.  

– Trapphuset är den viktigaste vägen ut för våra hyresgäster, samtidigt som det är den viktigaste vägen in för räddningstjänst och sjukvårdspersonal, säger Thomas och tillägger att samma sak gäller för loftgång, källare och vindsförråd som också är utrymningsvägar. 

Hyresvärden och hyresgästen har ett gemensamt ansvar att se till att lagen om skydd mot olyckor följs.

Med väldigt få undantag innebär det till exempel att inget får förvaras i trapphus, loftgångar eller andra utrymningsvägar.  

Barnvagnar, skräp på väg till återvinningen eller miljörum, blomkrukor, paraplyer och alla former av dörrdekorationer är exempel på saker som inte får finnas i trapphusen, utan endast i den egna lägenheten eller på avsedd plats. 

”Vi försöker så långt det går att erbjuda särskilda förvaringsrum för till exempel barnvagnar till våra hyresgäster” menar Thomas Mideskog och uppmanar den som har frågor kring detta att främst kontakta sin områdesansvarige.  

Så gör du om det börjar brinna

  • Om det börjar brinna i din lägenhet och du inte kan släcka själv. Lämna bostaden och stäng dörren. 
  • Om det brinner hos någon annan och det är rök i trapphuset. Stanna i din bostad och vänta på räddningstjänsten. Ställ dig gärna så att du är synlig i ett fönster. 
  • Om du hör en brandvarnare inne hos grannen, ta kontakt med grannen för att se vad det beror på. Vid behov, ring 112 och anmäl. Kom ihåg att brandvarnaren tystnar efter ett tag även om faran inte är över. 

Så jobbar Stångåstaden med brandskydd

Vi jobbar systematiskt med vårt brandskyddsarbete i alla våra hus och områden. Tillsammans med vår avtalsaktör, just nu Securitas räddning, besöker och kontrollerar vi alla fastigheter varje kvartal. Våra områdesansvariga är ständigt ute och har i stort sett daglig koll på sina respektive fastigheter, liksom våra trygghetsvärdar som regelbundet ronderar våra områden. Städbolag och andra entreprenörer som vi anlitar rapporterar också fel och brister till oss inom till exempel brandsäkerhet.  

Sist men inte minst så spelar du som hyresgäst en avgörande roll i hur brandsäkra våra hus är, genom att följa de regler som finns och genom att kontakta din områdesansvarige om du ser något som verkar konstigt.  

Mer information om brandsäkerhet finns på stangastaden.se