Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Test med solcellsdrivna namnskyltar i Ebbepark

Aktuellt

Snart kan namnskyltar med pappersremsor som behöver bytas manuellt vara ett minne blott. I några av Stångåstadens fastigheter i Ebbepark testas just nu digitala namnskyltar med solceller som utnyttjar energin från inomhusbelysningen. De nya skyltarna möjliggör en snabbare och enklare uppdatering och en mer hållbar hantering och drift.

De nya namnskyltarna monterade vid lägenhetsdörrarna.

Testet genomförs inom ramen för testbädd Ebbepark där nya lösningar inom framför allt hållbar samhällsbyggnad testas. Testet blev verklighet efter att företaget Signostium, som har utvecklat namnskyltarna, pitchat sin idé på Ebbeparks Draknäste och fått en testbäddscheck för att gå vidare med testet. Testplats för namnskyltarna är Stångåstadens bostäder i Ebbepark.

Det här är ett spännande test som kan spara både tid och pengar för oss fastighetsägare och som dessutom är mer hållbar än dagens lösning.

Albin Eklöf, Stångåstaden

– Vi lägger idag väldigt mycket tid på att åka ut på plats och byta namn i trapphuset så fort det sker en omflyttning eller att hyresgästen får ändrade familjeförhållanden. Med den här typen av lösning som kan integreras mot vårt fastighetssystem kan namnändringen i framtiden ske automatiskt, säger Albin Eklöf på Stångåstaden. 

Namnskyltarna kräver inte någon ström vilket gör att man inte behöver tänka på batteribyten. Skyltarna drivs med hjälp av solceller som utnyttjar trapphusets belysning. Solcellerna har tagits fram av Linköpingsföretaget Epishine. 

Namnskyltarna kommer nu testas i sex månader och sedan kommer resultatet utvärderas. Faller testet väl ut kan det bli aktuellt för Stångåstaden att utöka testet.

Linköpings draknäste – 15 mars

Signostium deltog i förra omgången av Ebbeparks Draknäste där de fick pitcha sin idé för representanter från Lejonfastigheter, Sankt Kors, Stångåstaden, Tekniska Verken och RISE. Den 15 mars är det dags igen – se till att ansöka senast den 25 februari om din organisation har en idé som ni vill presentera och ha chansen att få en testbäddscheck! Läs mer och anmäl din idé här.