Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Sverige möter Italien i Eddan

Livet i Linköping

I kvarteret Eddan har tre vänner gjort verklighet av sin dröm och öppnat Noi Tre – en modern kvarterskrog med fokus på pizza och pasta.

Mitt i centrum har Stångåstaden nyligen färdigställt kvarteret Eddan med 230 nya hyresrätter.I markplan finns lokaler för olika verksamheter. En av de första att flytta invar restaurangen Noi Tre.

Vi fastnade för både läget och för själva lokalen.

– Det avgörande var när vi såg ritningen med den vedeldade pizzaugnen. Den är helt fantastisk och gör Noi Tre ganska unik bland stans restauranger. Vi vill varken vara en finkrog eller en pizzeria, utan en schyst kvarterskrog dit du kan komma som du är och äta riktigt god pizza och pasta, säger Ronny Jaensson.

Vänner med gemensam dröm

Han och Noi Tres andra grundare, Malek Touma och Danny Samano, har tidigare jobbat tillsammans på en annan restaurang.
Jag och Danny lärde känna varandra när vi kom till Sverige för åtta år sedan. När vi träffade Ronny, började vi prata om att starta något tillsammans och på den vägen är det. Vi är helt enkelt tre vänner som brinner för det vi gör, säger Malek Touma.

Ingen av dem hade drivit eget tidigare, men det spelade ingen roll. Inte heller pandemin kunde stoppa dem. I juni öppnade dörrarna till Noi Tre och sedan dess har många gäster avnjutit deras färska pasta och vedugnsbakade pizza.
Vi gör vår egen tolkning av det italienska köket och lägger till en skandinavisk touch. Både pizza och pasta är rätter som går att variera väldigt mycket – och det gillar vi att göra, säger Danny Samano.

Malek Touma, Danny Samano och Ronny Jaensson på Noi 3

Planer på att utöka

Trots att det bara har gått några månader sedan Noi Tre öppnade har de redan stora planer för framtiden. 

– Tillsammans med Stångåstaden kollar vi på om det går att utöka lokalen. Först tyckte vi att 30 sittplatser var lagom, men de fylls snabbt, säger Malek Touma.

Inför sommaren tittar de också på möjligheterna att ha en större uteservering med markiser och infravärme. Under de varmare månaderna har många valt att köpa take away och ha picknick i Trädgårdsföreningen tvärs över gatan, men uteserveringen är också populär.

– Vi trodde inte att det skulle fungera så bra med en uteservering precis intill Drottninggatan. Men vi hade fel – många uppskattade den lite kontinentala känslan med människomyller och trafik. Överlag har vi fått ett bra mottagande och flera återkommande gäster. Det är det bästa betyget, säger Ronny Jaensson.

Fira med pizza

Är du sugen på en annorlunda pizza? Här kommer tre varianter som kan passa till olika högtider.

***

Till jul kan pizzan toppas med brysselkål, grönkål, strimlad julskinka och senapskräm.

***
Till midsommar kan pizzan innehålla matjessill, västerbottensost och rödlök toppad med smetana, dill och gräslök.
***
Till nyår tipsar Noi Tre om en löjromspizza med löjrom, smetana, västerbottensost, rödlök, dill, gräslök och citron. Perfekt till ett glas bubbel!

Lycka till!