Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Startskottet för renovering av 240 lägenheter i Ryd

Aktuellt

Ryd är den stadsdel i Linköping där Stångåstaden har flest bostäder. Fastigheterna byggdes på 1960-talet och är i behov av renovering. I samband med att det sker kommer hela området att ses över och förnyas. Nu går startskottet för renoveringen av de första 240 lägenheterna.

Arbetet med att forma stadsdelen Ryd påbörjas nu tillsammans med vår entreprenör SEFAB. Vårt gemensamma fokus är att skapa de bästa förutsättningarna för framtidens Ryd. Vi kommer att utveckla fastigheterna, lägenheterna, gemensamma utrymmen samt utemiljön och livet mellan husen.

Renoveringen i de första husen startar under sommaren 2024

Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden

– Nu går startskottet för utvecklingen av Ryd! Vår ambition för området är hög och satsningen är omfattande. De befintliga bostäderna ska renoveras och fastigheterna ska uppdateras till rådande standard. Vi är glada över att vi nu tillsammans med SEFAB får börja planera arbetet mer i detalj. Vi räknar med att kunna starta renoveringen i de första husen under sommaren 2024. Våra planer i Ryd handlar också om att komplettera och utveckla fastighetsbeståndet i området. Det arbetet pågår parallellt med renoveringsarbetet och är en viktig del i vår satsning mot framtidens Ryd, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Samarbete en nyckel till framgång

Utvecklingen av Ryd kommer att ske under en kommande 10-årsperiod och ambitionen är att skapa ett hållbart Ryd, där man trivs och känner sig trygg. Därför samlar vi löpande inspiration och feedback från flera håll. En källa till kunskap är lärdomar från våra egna ombyggnationsprojekt. Det får vi bland annat från utvärderingar med både kunder och samarbetspartners. Vi får också värdefulla erfarenheter från andra bostadsbolag som har gjort likande projekt. Som underlag i planeringsarbetet görs även löpande kundundersökningar i Ryd. Där får hyresgästerna chansen att tycka till om sitt boende och området – vad som är bra, mindre bra och vad dom vill se mer av.

Feedback från våra hyresgäster är viktiga när vi planerar förbättringar

Mårten Rydell, chef för ombyggnation och underhåll på Stångåstaden

– Vi gillar att göra saker tillsammans med andra och vi uppskattar feedback från våra hyresgäster. Deras synpunkter är viktiga för oss när vi planerar förbättringar, säger Mårten Rydell, chef för ombyggnation och underhåll på Stångåstaden.

Vi ser fram emot projektet i Ryd

Johan Ström, platschef på SEFAB

– Vi på SEFAB ser mycket fram emot samarbetet. Jag tycker det är extra trevligt att det är ett partneringprojekt där vi gör allt tillsammans från start till mål och i med- och motgångar. Det gör ju att det blir mycket trevligare på jobbet när man hjälps åt. När det väl är klart ska alla parter vara nöjda och det är det vi vill åstadkomma, säger Johan, platschef på SEFAB.

Johan fortsätter:

– Vi har varit i området och tycker det ser bra ut och har goda förutsättningar för en bra etablering. Jag har jobbat med Stångåstaden i tidigare projekt och vi ska tillsammans göra vårt bästa för de boende i Ryd.

Avtal ABS och SEFAB om ombyggnation av lägenheter i Ryd
Med på bilden från vänster: Malin Elebring, Stångåstadens stadsdelsutvecklare i Ryd, Juha Partanen, snickare/lagbas på SEFAB, Johan Ström, platschef SEFAB, Stefan Veiström, projektledare ombyggnation och underhåll Stångåstaden.

Ryd 2035 – Information och dialog i Ryds centrum

I Ryds centrum har vi öppnat en lokal – Mötesplats Ryd. Dit är Rydsbor välkomna för att träffa oss och få mer information om renoveringen och vad som planeras i området framöver. Stångåstaden finns på plats i lokalen på tisdagar mellan kl 13.00-15.00.

Ryd 2035 - Bild på möteslokalen i Ryds centrum
Malin Elebring, Stångåstadens stadsdelsutvecklare i Ryd på plats i mötesloken som ligger i Ryds centrum.
Kort fakta:
  • Närmare 1000 lägenheter ska renoveras
  • Första området innehåller 240 lägenheter och är indelat i fyra etapper
  • Renoveringsarbetet startar på Alsättersgatan 18–30
  • Partnering är en strukturerad samverkansform där beställare och entreprenör tillsammans löser uppdraget, i öppen dialog och med projektets bästa i fokus.