Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Skapa din egen gröna oas

Tips för hemmet

Odling har fått ett rejält uppsving de senaste åren och trenden tycks hålla i sig. Framför allt är det många som vill odla egna grönsaker, kryddor och annat ätbart. Har du inte redan gröna fingrar kommer här några odlingstips för din uteplats, balkong eller fönsterbräda!

Det går att göra mycket kul och mixa olika växter för att sätta sin personliga prägel på fönsterbrädan, balkongen eller uteplatsen. Kryddor som timjan, oregano och mynta passar perfekt på fönsterbrädan. Att odla slanggurka eller potatis i hink är en annan idé.

Krasse kan du odla utan jord

Bland det enklaste du kan odla är krasse, det går till och med att så direkt på hushållspapper, utan jord. Sprid fröna tätt på dubbelt hushållspapper, håll papperet fuktigt hela tiden tills det gror. Står sådden soligt och varmt så kan du täcka tråget med en liten genomskinlig plast. Du kan skörda då de vita stjälkarna har ett grönt bladpar i toppen.

Tips på ätbart du kan odla på balkong eller uteplats:

  • Chili
  • Paprika
  • Gurka
  • Smultron
  • Jordgubbar

Chilipeppar, tomater och gurka gillar att stå i soligt läge. Smultron och jordgubbar kan du odla i större krukor eller amplar med näringsrik jord och bra dränering. Dom trivs i solljus på lugna och varma platser.

Odla skott – det går snabbt och är gott!

Flera ätbara växter går också bra att odla inomhus för den som inte har balkong eller uteplats – eller kanske inte får plats med alla växter där. Exempelvis så är sallad ganska lättodlat och kan stå inomhus, så länge de får ljus och du förutom vanlig vattning även sprejar plantorna med vatten så att de klarar den torra inomhusluften. Det finns också massa godsaker du kan grodda. Till exempel alfalfabönor, mungbönor, linser och gula ärtor. Eller varför inte odla skott – det går snabbt och är gott både på mackan och i maträtter.

Men kanske det viktigaste av allt. Utgå från dig själv när du väljer växter. Vill du ha något som är vackert att titta på, något ätbart eller både och? Och hur mycket tid är du beredd att lägga på odlingen?

Odling i pallkrage blir allt vanligare

Tre tips för att lyckas med odlingen

  1. Läget på din bostad avgör vilka växter som passar bäst. Till exempel vilket väderstreck din balkong eller uteplats vetter åt och hur utsatt den är för väder och vind.
  2. Välj jord med omsorg. Grunden till att lyckas är att använda bra och väl sammansatt jord som är anpassad för det du ska odla och inte innehåller för mycket mull.
  3. Om du köper småplantor, se till att ha stora krukor för att kunna plantera om dem när de växer och ge dem växtstöd om det behövs.