Samverkan för tryggare trapphus
Ett tryggt hem börjar redan i trapphuset – och trygghet är något vi bäst skapar tillsammans. På Stångåstaden arbetar vi varje dag för att du som hyresgäst ska trivas och känna dig trygg där du bor. Roy van der Beek är trygghetssamordnare och har lång erfarenhet av det brottsförebyggande arbetet i våra områden.
– Vi som fastighetsägare kan göra mycket, men störst effekt skapar vi genom samverkan, lokal närvaro och att vi lyssnar in och förstår vad våra hyresgäster behöver i ett specifikt område, säger Roy.

Samverkan för lugnare trapphus
En metod som visat sig effektiv är Trygga Trappan – ett samarbete mellan Stångåstaden och Polisen. Målet är att minska olovliga vistelser i trapphus och källare och skapa en tryggare miljö för dig som bor hos oss.
– Vi har haft problem med att folk vistas olovligt i trappuppgångar, ibland kan det vara ungdomar som bara väntar på en kompis och inte vill stå ute i kylan och vänta, ibland kan det vara av det mer oroande slaget. Då blir det viktigt för oss att förstå varför just den här platsen blivit en samlingspunkt, säger Roy.
När vi vet mer om varför ett visst trapphus blir lite av ett tillhåll kan vi också skapa alternativa mötesplatser och aktiviteter tillsammans med olika aktörer i området.

-Vi har bland annat ordnat pingis, fotbollscuper och sommaraktiviteter för ungdomar som annars kanske hamnar i centrum eller trapphus i brist på annan sysselsättning, menar han.
Närvaro är en viktig del. Våra förvaltare rör sig dagligen i områdena och kvälls- och nattetid har vi väktare från Securitas och våra egna trygghetsvärdar som både hanterar felanmälningar och bidrar till ökad trygghet.
Hyresgästen – den viktigaste länken i trygghetskedjan
I vårt trygghetsarbete är det avgörande att kroka arm med våra hyresgäster. Det är ni som har bäst koll på vad som händer i ert trapphus eller kvarter.
-När vi renoverar och underhåller våra fastigheter vill vi alltid göra det på ett sätt som skapar win-win för både våra hyresgäster, för oss som bolag och för miljön.
För att verkligen förstå hur tryggheten upplevs i våra bostadsområden använder vi flera metoder: den årliga kundundersökningen AktivBo, Polisens och kommunens trygghetsmätningar, samt våra trygghetsvandringar.
Inför en vandring skickar vi ut en enkät till hyresgästerna i det aktuella området. Synpunkterna vi får in blir sedan grunden för en åtgärdsplan som vi återkopplar till hyresgästerna. Då berättar vi både det vi planerar att göra, och det vi inte kommer att göra och varför.
– Vi har sett att det här sättet att arbeta tillsammans har gjort stor skillnad. Många upplever att tryggheten ökat, säger Roy.
Ett konkret exempel är ett gångstråk mellan en busshållplats och ett bostadsområde som de boende i området upplevde som otryggt under kvällstid. Tillsammans med områdets förvaltare och Östgötatrafiken satte vi upp belysning längs hela sträckan – en enkel åtgärd som gör stor skillnad.
Små insatser – stora effekter
Trygghet handlar ofta om detaljer: tillräcklig och rätt typ av belysning på rätt ställen, rena trapphus, öppna, välvårdade mötesplatser och god grannsämja.
– När det är helt, rent och snyggt ökar känslan av trivsel och trygghet. Och när man trivs är man också mer benägen att själv bidra till att det fortsätter så, säger Roy.
Genom Trygga Trappan och vårt löpande trygghetsarbete skapar vi tillsammans med våra hyresgäster långsiktigt tryggare bostadsområden. Det är ett arbete som kräver både struktur, omtanke och samverkan.
– Varje länk i trygghetskedjan är viktig. När vi bygger broar mellan hyresgäster, förvaltare och samverkanspartners, då händer det saker på riktigt, avslutar Roy.
Läs mer om hur vi arbetar med trygghet & säkerhet.
- Säg hej till dina grannar – det stärker gemenskapen och tryggheten.
- Tipsa om klotter eller skräp – ring kundtjänst: 013–20 85 00.
- Stäng dörrarna efter dig – även till tvättstuga och återvinningsrum. Ett fungerande skalskydd håller obehöriga ute.
- Ser du obehöriga i huset? Ring Stångåstadsjouren 013-148444 (kvällar och helger). Vid misstanke om brott – ring 112.