Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Frosta av frysen snabbt – fem enkla tips!

Tips för hemmet

Det är oundvikligt att frysen frostar igen ibland. Frost uppstår när du öppnar dörren eller locket på frysen och varmare luft släpps in. Frysen bör frostas av regelbundet, gärna 1–2 gånger om året. Arbetet behöver dock inte bli ett heldagsprojet - här kommer fem användbara tips som gör det både enkelt och snabbt. Lycka till!

Dags att frosta av frysen?

1. Töm frysen och ställ varorna kallt

Stäng av frysen och ta ut allt innehåll. Linda in innehållet i tidningspapper och packa tätt i med kylklampar i kartonger eller påsar.

Det är smart att frosta av frysen när det är kallt ute eftersom du då kan lägga frysens innehåll utomhus under tiden. Om du behöver frosta av frysen på sommaren bör du ha ett relativt tomt kylskåp, eller en kylväska, där du kan placera alla dina frysta varor medan avfrostningen sker.

2. Skydda golvet mot vatten

Ställ upp frysdörren och lägg handdukar på golvet, både under, bredvid och framför frysen. Ställ gärna en långpanna under kanten som kan fånga upp allt vatten när det börjar smälta.

3. Koka vatten

Koka upp vatten och ställ in skålar eller kastruller med hett vatten på hyllorna. Byt ut vattnet när det börjar svalna. Använd inte hårfön eller vassa föremål av metall, vill du hjälpa till så använd en slickepott i plast.

4. Rengör väggar och hyllor

När isen har smält så passa på att rengöra väggar, hyllor och gummilister. Hyllplanen kan du oftast ta ut och diska. Men låt dem vara i rumstemperatur en stund först för att minska risken för sprickor.

5. Torka torrt i hela frysen

När allt är rent och torrt i frysen, sätt tillbaka eventuella hyllplan och slå på strömmen igen. Plocka tillbaka varorna när frysen är kall igen.