Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Fastighetschef med fokus att göra skillnad 

Aktuellt Jobba hos oss

Marcus Mattsson är bara några månader in i sin tjänst som fastighetschef på Stångåstaden. Men trots att bostadsbyggande är en ny bransch för honom, ser han stora likheter med det teknik-, energi- och utvecklingstänk som finns inom industrin, där han varit verksam i 20 år.

Marcus Mattsson tillträdde som ny fastighetschef på Stångåstaden tidigare i år.

Faktum är att det var just intresset för teknik, energi och hållbarhet som fick Marcus att lämna hemstaden Härnösand för att via Gävle och Göteborg till slut hamna i Linköping och jobbet på Tekniska verken för 14 år sedan. Där jobbade han både som projektledare, chef och ansvarig för produktion av fjärrvärme och fjärrkyla under ett antal år.  

Vad var det som lockade med Stångåstaden?

– När den här rollen dök upp blev jag nyfiken och tyckte att det lät jätteroligt, då bolaget kändes som en trivsam arbetsplats med stor portion framåtanda. Det blev ganska snart tydligt att tjänsten handlar om att utveckla projekt, ombyggnationer, teknik och energi som jag jobbat mycket med tidigare.

Stångåstadens goda rykte och framgångar som arbetsgivare lockade mig också och vägde tungt i valet. En positiv överraskning var att vi också ligger så långt fram rent tekniskt, något som stämmer väl överens om visionen om att ligga ett steg före.

Berätta mer om framåtandan du nämner

– Vi jobbar med teknik i framkant, vi arbetar hela tiden för att hitta områden som vi kan utveckla oss inom, till exempel är teknikutvecklingen och installationssidan superspännande samtidigt som fokus ligger på att minska klimatavtrycken med bibehållen ekonomisk stabilitet. Likheterna mellan fastighetsbranschen och energibranschen är stora, då båda fokuserar tungt på klimat och energi och hur vi skapar något som är långsiktigt hållbart för klimatet.

Hur ser du på hållbarhet och långsiktighet? 

– När det gäller såväl ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet så handlar ju allt om att vi ska lyckas leverera vårt uppdrag, men med minskad klimatpåverkan. I det arbetet ingår att ha fastigheter som förbrukar mindre energi, både att bygga och drifta. Dels att lösa det vi kan här och nu, genom att optimera våra befintliga fastigheter, fortsätta installera solceller och satsa på vindkraft, men också att vi har ökat fokus på hur livscykeln ser ut i det material vi använder för att bygga nytt. Vi behöver också satsa i utsatta områden i Linköping för att skapa miljöer som är attraktiva och hållbara att bo och leva i över tid.

Det är jätteviktigt att vi lyckas skapa fastigheter och bostäder som under många år kan prestera på hög nivå, både tekniskt, miljömässigt och socialt. På lång sikt hoppas jag att vi kan fortsätta utveckla Linköping som en attraktiv plats och att vi kan erbjuda våra kunder fantastiska platser att bo på. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag tycker att det är superintressant att göra skillnad i samhället och få möjlighet att påverka samhället till det bättre på så många sätt. Vi som bolag kan verkligen göra skillnad, men vi har också ett ansvar i att bidra till att minska klimatpåverkan. Det är spännande att hitta lösningar för att förena dessa två. Jag trivs väldigt bra med den välkomnande stämningen som finns här på Stångåstaden och att alla som jobbar här är så framåtlutade och intresserade av det arbetet vi ska göra. Med de intressen och bakgrund jag har så gillar jag också att vi verkligen ligger i framkant vad gäller teknik och teknikutveckling.

Tycker man det är roligt att göra positiv skillnad i folks vardag och göra samhällsnytta så skulle man älska att jobba här.

5 snabba med Marcus

Höga kusten eller S:t Anna skärgård? 

Höga kusten, fast ännu hellre Öland där vi tillbringar våra somrar. 

Matlåda eller utelunch? 

Matlåda, med tre söner så lagas det en del mat hemma så ibland blir det över till mig också 🙂

Helhet eller detaljer? 

Helhet, jag drivs av att se vad detaljer ska leda till. 

Cykla Vätternrundan eller åka Vasaloppet? 

Vätternrundan, trots att jag är Norrlänning så föredrar jag cykel eller helst skidor utför. 

Morgonmänniska eller kvällsmänniska? 

Kvällsmänniska. Eller kanske rutinmänniska då det oftast blir samma tider oavsett vardag eller helg.