Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

En god brandsäker jul

Aktuellt

Tända ljus, långkok och laddningsbara julklappar är några av julens brandfaror. Nu i december är det extra viktigt att fundera över sitt beteende och undvika onödiga risker. Här är receptet för en brandsäker jul.

I december är det vanligt med klistermärken och andra uppmaningar i stil med: ”Glöm inte att släcka ljusen”. Ett minst lika viktigt budskap under julstöket är att stänga av spisen, då det är den vanligaste orsaken till brand i hemmet.

Spisen är den absolut vanligaste orsaken till brand i hemmet och vi ser inga tecken på att det minskar. I december och januari, när många är lediga och lägger mer tid vid spisen, brukar spisbränderna snarare stärka sin första position.

Ulf Jonsson, chef på avdelningen för utbildning, Räddningstjänsten Östra Götaland

Ladda säkert

En annan vanlig anledning till bränder är teknisk utrustning, till exempel laddning av telefoner eller elfordon. På julafton är det nog en hel del som kommer att hitta någon form av laddningsbar teknik under granen och då ska den laddas rätt.


– Det viktigaste är att läsa bruksanvisningen för att se hur tekniken ska laddas och underhållas. Många sätter sin mobil på laddning under natten, men om du läser på är det inte alls så du ska göra, säger Ulf Jonsson.

Alla ska ha fungerande brandvarnare i hemmet. Annan viktig utrustning är pulversläckare och en spisvakt, som känner av om spisen blir överhettad och kan bryta strömmen. Det räknas som ett grundskydd och kan kompletteras med en brandfilt. De här verktygen är väldigt viktiga om olyckan är framme, men enligt Ulf Jonsson är den största nyttan vi kan göra att ändra vårt beteende.


– Vi försöker att väcka människors intresse och få dem att fundera över sitt beteende i stället för att lösa situationen när det händer. Ska du till exempel gå ut och slänga soporna så ska du inte lämna levande ljus tända, säger han.

Extra brandvarnare

Stångåstaden arbetar ständigt med att minska antalet bostadsbränder och minimera skadorna av brand. I första hand handlar det om att undvika att människor far illa.


– Vi genomför ett systematiskt brandskyddsarbete där vi besöker varje fastighet en gång i kvartalet. Vi jobbar också nära våra entreprenörer och områdesansvariga som hör av sig om de ser något, säger Thomas Mideskog, brand- och säkerhetsansvarig på Stångåstaden.

Under de här kontrollerna går de inte in i lägenheterna, men även där har Stångåstaden gjort insatser för att öka tryggheten.


– Vi har på eget initiativ satt upp extra brandvarnare i alla sovrum. Ju tidigare indikering du får på att en brand har uppstått, desto större är chansen att du kan göra något åt den. Vi sätter också in brandvarnarbatterier som räcker i tio år och om de skulle vara på väg att ta slut behöver hyresgästen bara göra en felanmälan så byter vi batterier, säger Thomas Mideskog.

Vanligaste orsakerna till brand i lägenhet

 1. Spisbrand
 2. Okänd anledning
 3. Avsiktlig brand
 4. Teknisk utrustning
 5. Rökning
 6. Värmeöverföring (något bredvid spisen fattar eld eller en övertäckt lampa)
 7. Levande ljus

Receptet för en brandsäker jul

 • Välj batteridrivna ljus istället för levande ljus.
 • Håll koll på spisen. Hitta på pyssel i köket när du ska göra långkok, då har du koll om något händer. .
 • Välj en alkoholfri glögg. Alkohol är ofta inblandat vid bränder.
 • Ha en brandfilt hemma. Med den kan du släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand.
 • Ladda elektronik dagtid, då du märker om något blir fel.

Om det börjar brinna

Vet du vad du ska göra om det börjar brinna? Lär dig minnesregeln ”Rädda – Varna – Larma – Släck”.
Ju snabbare du kan göra en insats, desto mindre blir skadorna. Om du har barn så är ett tips att lära dom ramsan: ”1 1 2 – lätt att slå”.

Checklista vid brand:

 • Rädda dig själv och dem som är i omedelbar fara.
 • Varna andra som hotas av branden.
 • Larma SOS Alarm på 112.
 • Släck branden om du kan göra det utan risk för att själv skadas.
Fler tips

MSB – Brandsäkerhet i hemmet

Brandskyddsföreningen – Om det börjar brinna