Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

En fredagskväll med trygghetsjouren

Aktuellt

Om en hyresgäst är högljudd och stör sina grannar kan vår trygghetsjour komma på besök. Trygghetsjouren tar vid när våra medarbetare går hem och finns tillgängliga dygnet runt. Vi följde med dem en fredagsnatt.

Klockan är 20.00. Väktare Daniel är på väg ut för att hjälpa till när en butik ska stängas för kvällen. Att affärsinnehavare behöver ett par extra ögon just vid stängningen så att ingen smiter in är vanligt och en typisk start på kvällen för trygghetsjouren. Så här tidigt är det ovanligt att andra typer av störningar rapporteras in.

– Det är ganska lugnt nu. Många av studenterna har precis flyttat hit så de har nog inte hunnit tröttna på festerna än, säger Daniel under en paus i arbetet.

Bygger relationer

Om du någon gång har varit på en sen och stökig fest i någon av studentbostäderna är chansen stor att du har fått besök av Daniel. Trygghetsjouren är en del av Studentbostäders trygghetsarbete som även omfattar exempelvis trygghetsvärdar och grannsamverkan.

– Det är ovanligt att någon är otrevlig. De är oftast på väldigt gott humör när jag knackar på. Jag har jobbat med att bygga en bra relation med de flesta så det har aldrig varit några problem, säger Daniel.

Runt halv tio kommer kvällens första larm in. En kvinna har tappat bort sina nyckar och behöver hjälp för att komma in i lägenheten. Under nätterna är det här ett uppdrag som hamnar hos störningsjouren.

– Uppdragen är mycket varierande. Det kan vara allt från vattenläckor och borttappade nycklar till att någon flyttar möbler eller har fest, säger han.


Närmare midnatt kommer det första larmet om en störande fest in. Väl på plats verkar det mer handla om några kompisar som spelar musik lite väl högt och samtidigt har glömt att stänga dörren till studentkorridoren. Lite förvånat konstaterar de att dörren borde ha varit stängd och ber om ursäkt för musiken.

Första störningen

– Många uppskattar oss väktare och vill se oss ute i områdena. Vi kan ha en lite avskräckande effekt. Jag tror också att många vill att någon annan kommer och konstaterar att det faktiskt är en störning när de upplever sig störda, säger Daniel.

 – Men alla ska känna sig trygga. Vet du inte hur personen på andra sidan reagerar, är det kanske tryggare att ringa oss, säger Daniel.

Det säger lagen

Enligt hyreslagen får du inte utsätta boende i området för störningar som försämrar deras bostadsmiljö. Det gäller under hela dygnet och kan i värsta fall vara skäl till uppsägning. Hos Stångåstaden kontaktas alla som får en anmäld störning av någon från avdelningen Trygghet och säkerhet.

Tips för att inte störa

  • Stäng dörrar och fönster. Ljudet blir högre och når längre annars.
  • Använd inredning som dämpar ljuder som mattor, gardiner och andra textilier.
  • Tänk på att du kan störa grannen under också. Fundera över vilka ljud du stör dig på och om du kan minska din egen påverkan på något sätt.