Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

600 ungdomar avstår alkohol och droger

Livet i Linköping

I snart tio år har Stångåstaden tillsammans med LHC, Corren och Länsförsäkringar Östgöta stått bakom satsningen Team 1217. En satsning som syftar till att få ungdomar att avstå från alkohol och droger samtidigt som de bygger ett livslångt intresse för idrott i allmänhet och ishockey i synnerhet.

Team 1217 riktar sig till ungdomar mellan 12 och 17 år. Ungdomarna skriver under ett avtal om att de avstår från alkohol och droger – i gengäld får ungdomarna ett säsongskort till LHC:s matcher i SHL och SDHL. Totalt är idag omkring 600 ungdomar medlemmar i Team1217. Avtalet är på årsbasis men du har möjlighet att vara medlem från det att du fyller 12 år till att du fyllt 17 år. Under året arrangeras flera olika aktiviteter för medlemmarna i Team 1217. Bland annat bjuds ungdomarna in att en gång per säsong följa med på en gemensam bortamatch. I år gick resan till Örebro där ungdomarna erbjöds att följa med i separat abonnerad buss till bortamatchen tillsammans med oss samarbetspartners.

Föreläsning om alkohol och droger från polisen

En gång per säsong är Team 1217 också matchvärdar. Vid detta tillfälle ges medlemmarna möjlighet att lyssna på lärorika föreläsningar och innan matchstart äta gott tillsammans med andra medlemmar i logen. Igår arrangerades just en sådan VIP-kväll i Saab Arena. Totalt samlades ett 50-tal ungdomar för att delta på föreläsning, middag och hemmamatch.

Correns chefredaktör Christer Kustvik startade eftermiddagen med att intervjua områdespolis Urban kring hur läget ser ut idag kring ungdomars användning och attityd till droger och alkohol i Linköping. Ett avslappnat om än allvarsamt samtal fördes kring ungdomars alltmer tillåtande syn på droger. Urban berättade bland annat om vad som händer med kroppen när man tar droger. Hur ska man agera om man misstänker att en kompis börjat ta droger? Vad är polisens roll och hur agerar de om de omhändertar ungdomar som är berusade etc.

Sebastian Karlsson, tidigare LHC spelare och idag fystränare fortsatte föreläsningen med att prata om vikten av god fysisk hälsa och träning för ungdomar. Vikten av god återhämtning och vila mellan träningspass är något som är viktigt att tänka på tidigt om man som ung vill satsa och nå ända upp till högsta eliten.

Även Stångåstaden och Länsförsäkring Östgöta var på plats för att kort berätta om vikten av att arbeta förebyggande med ungdomar i tidig ålder i våra bostadsområden. 

– Vi har ett väldigt fint samarbete med LHC och Länsförsäkringar Östgöta, inte minst kring satsningen kring Team1217. Alla våra föreningssamarbeten går väl i linje med vårt uppdrag på Stångåstaden – att verka för att Linköping blir en bra stad att bo och växa upp i. För detta krävs ett brett samarbete med olika aktörer, däribland LHC. Tillsammans erbjuder vi många aktiviteter för barn och ungdomar i våra bostadsområden, Team1217 och Stångåstadens Hockeystipendium är två bra exempel på detta. Helheten i samarbetet är väldigt bra och vi har genom åren byggt upp flertalet sammanhang där vi når ut brett till stadens ungdomar, säger Stångåstadens Heidi Berger, marknadschef på Stångåstaden.

Kvällen avslutades med att heja fram LHC till vinst – 5-4 mot Rögle blev kvällens slutresultat.

   

Läs mer om våra föreningssamarbeten.