Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

100 lägenheter totalrenoveras i Berga

Aktuellt

Stångåstaden har påbörjat en totalrenovering av 100 lägenheter på Knektgatan i Berga. Nya och större kök, renoverade badrum och bättre inomhusklimat är exempel på vad hyresgästerna kan se fram emot. Arbetet är ett led i Stångåstadens långsiktiga satsning i Berga där ett flertal lägenheter har renoverats de senaste åren.

kök med dukat bord
Bild från en nyrenoverad lägenhet i Berga

– Det här är en stor satsning som vi gör i Berga och vi räknar med att vara färdiga med renoveringen våren 2025. Vi har under de senaste åren renoverat flertalet lägenheter runtom i Berga och planen är att vi kommer fortsätta. Det här ger verkligen ett lyft för området och har mottagits väl av de allra flesta hyresgästerna, säger John Hall, projektledare för renoveringen.

40% minskad energiförbrukning

I samband med renoveringen byts fönster ut och ett nytt ventilationssystem med värmeåtervinning installeras. Båda dessa insatser leder till ett bättre inomhusklimat med bättre luft och mindre ljud utifrån. Även miljön vinner då energiförbrukningen minskas med hela 40 % i samband med ombyggnationen.

– Innan vi startade arbetet har vi gjort en inventering i lägenheterna. Skåpsluckor och annat som är i bra skick kan vi använda för underhåll av andra liknande lägenheter som ännu inte renoverats. Vi har också ett samarbete med Erikshjälpen som kommer hit och hämtar vitvaror som är i bra skick. På det viset ser vi till att återanvända allt som går, förklarar John.

Målet är alltid att våra renoveringar ska bli en förbättring både för våra hyresgäster och för miljön.

John Hall, byggprojektledare
Möblerat vardagsrum med soffa och soffbord

Dialog med hyresgäster

Stångåstaden renoverar totalt mellan 300-500 lägenheter om året runtom i Linköping. I alla renoveringar är det viktigt att lyssna in hyresgästerna och vara lyhörda för deras synpunkter. I Berga har hyresgästerna möjlighet att till viss del påverka omfattningen av renoveringen och därmed även hyran.

– Vår personal som arbetar i Berga har haft en dialog med våra hyresgäster inför renoveringen för att samla in synpunkter. Synpunkter som vi sedan tar med oss när vi planerar arbetet. Mycket av det som framkommit har vi kunnat ta hänsyn till, bland annat när det kommer till trygghet och säkerhet. Vi kommer till exempel bygga låsta cykelparkeringar och förbättra belysningen i trappuppgångar, källare och förrådsutrymmen som ett resultat av önskemål som kommit från våra hyresgäster, säger John.

Sugen på lägenhet i Berga?

Kolla in om det finns något ledigt.

Sovrum med dubbelsäng
3 snabba frågor om renoveringen i Berga

Vad renoveras?

100 lägenheter totalrenoveras på Knektgatan. Arbetet beräknas vara färdig våren 2025.

Vad innebär en totalrenovering?

I det här fallet innebär det exv nya och större kök med möjlighet att välja olika typer av köksinredning, nya badrum med kakel och klinker, nya golv och om hyresgästen vill även nya tapeter. Valbart för hyresgästen om man vill ha tvättmaskin i lägenheten. I samband med en totalrenovering behöver hyresgästen flytta ut från lägenheten under cirka tio veckor.

Hur tänker ni in hållbarhet när ni renoverar?

Energiförbrukningen minskas med 40 %, bland annat genom fönsterbyte och nytt ventilationssystem. Vitvaror återbrukas genom samarbete med Erikshjälpen. Vi använder också i möjligaste mån produkter som är miljöklassade enligt miljöklass A och B.