Städtips

Rengör mikrovågsugn

För att göra mikron ren fungerar det utmärkt med det billiga och miljövänliga alternativet citron. Placera en skål med kranvatten och några skivor citron i mikron. Kör mikron på 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft.

Städa ugnen invändigt

Blanda tvättsåpa med vatten i en blomspruta och spraya ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 min. Stäng av och låt svalna. Sen är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma - ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent.

Rengör disktrasan

Förläng enkelt livslängden på din disktrasa. Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Detta bör göras en gång i veckan, så dör alla bakterier.

Svabba golvet

Undvik att kasta moppen ryckigt fram och tillbaka. Börja mot listen att dra försiktigt längs väggen. Slå ut hörnorna för att undvika att svabba hela golvet med gruset som ofta samlas där. Svabba sen utifrån och in med långa fina rörelser och ett bestämt grepp så att smutsen tas med. Blöt svabben ofta och snurra den så att smutsen slås ut.

Stopp i avloppet

För att lösa stopp i avloppet på ett miljövänligt sätt kan du spola med kokande vatten, 1/4 kopp bakpulver och 50 milliliter vinäger.

Rengöring med vaskrensare

Räcker inte den vanliga rengöringen för att få bort stoppet kan du prova en vaskrensare av gummi. Tejpa igen översvämningshålet i hon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet.

Fyll sedan tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ned för att se om proppen lossnar av sugkraften. Om sugproppen inte fastnar ordentligt, släpp in lite vatten under den.

Frosta av frysen

Börja med att stänga av frysen. Koka vatten i en kastrull i omgångar och ställ in i frysen – det blir klart på en halvtimma. Koka helst i vattenkokare, det är mer energisnålt! Ha en plåt med kanter eller en skål under som samlar upp vattnet.

Rengör spisplattorna

Om spisplattorna är hårt smutsade rengör du dem lättast med en stålborste som du har doppat i rengöringsmedel. Glöm inte torka spisplattorna noga när du har rengjort dem.

Vill du kan du underhålla ytan på spisplattorna genom att gnida in dem med några droppar symaskinsolja.

Stearinfläckar

Har du fått stearinfläckar på mattor eller möbler, sätt en papperspåse över fläcken och stryk med ett varmt strykjärn över. Papperspåsen suger i sig stearinet och fläcken försvinner.

Dofttips – under vasken

Häll lite ättika i ett glas och sätt in under vasken, så får du bort otrevliga lukter. 

Rostfritt stål

Kyl och frys av rostfritt stål är ju snyggt, men ofta kan man få jobbiga fingeravtryck som är svåra att få bort. Det finns en enkel lösning till detta - ta bara vanligt mineralvatten på lite hushållspapper och torka bort!

Kalkig och smutsig diskhon

Blanda lika delar ättika och vanligt kranvatten i en blomspruta. Spruta på utsatt område och låt det verka en liten stund, torka sedan av med lite papper och det blir skinande rent! Enkelt och miljövänligt!

Ohyra på växter

Om du fått löss på krukväxterna, koka en rejäl knippa persilja i vatten och använd det avsvalnande koket att vattna med så försvinner de.

Näring åt krukväxter

Nästa gång du kokar potatis kan du spara potatisvattnet. När det har svalnat spär du ut det med ytterligare lite kallt vatten och vattnar krukväxterna med det.

Släng inte bort tebladen när du bryggt te i kanna. Lägg dem ovanpå jorden i dina krukväxter, de är ett utmärkt gödningsmedel!

Få bort blom/bananflugor

Ställ fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan, eftersom myggorna dras till gult. De sätter sig då på vattnet och ramlar i och drunknar eftersom ytspänningen minskar med diskmedlet.

Få bort kattkiss

Blanda citron och ättika, doppa en trasa/svamp i och stryk på de ställen katterna brukar kissa. Då kommer inte katterna vilja kissa där längre.

Rengör din skärbräda

Diska av skärbrädan av trä ordentligt. Strö på salt, skrubba in saltet i skärbrädan med en rotborste och låt sen stå i ca 20 min. Skölj den sedan och du har en ren och bakteriefri skärbräda!

Tröga byrålådor?

Går det trögt att öppna och stänga dina byrålådor? Ta lite stearinljus och smörj in kanterna så går det som på räls sen!

Klinkersgolv

För att göra rent fogarna mellan klinkers kan du använda 24% ättiksyra, vilket tar bort det svarta. Låt verka 5-10 min, gnid in gång på gång och skölj med vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i de mindre springorna. Universallösningen med såpa och vatten fungerar också bra att tvätta klinkers med.

Kalkavlagringar på toaletten

Gör rent i toalettstolen med vatten, bakpulver och citronsyra och skrubba med en toalettborste. Lägg dessutom i ett ostronskal i vattenreservoaren för att avlägsna kalkavlagringar.

Köksluckor

Polera köksluckor med möbelpolish då och då, det stöter bort fett och damm och håller dessutom matoset borta.

Linoleumgolv

Blanda citronsyra med vatten och använd en svamp eller trasa. Citronsyran slipar bort den ingrodda smutsen på ett miljövänligt och skonsamt sätt, utan att det för den skull blir repor i golvet.

Få bort pälsängrar och silverfiskar

För att förhindra att pälsängrar flyttar in kan man binda ett tjärsnöre i ett element eller på soffbenet. Man kan även droppa lite aromatiska oljor på ett melittafilter och lägga i till exempel garderoben.

För att få bort silverfiskar på toaletten kan man även stryka lite aromatiska oljor längs lister och trösklar där.

Få gulnad plast vit igen

Låt den gula plasten, till exempel en väggkontakt, ligga i såpvatten en natt så blir den vit och fräsch igen.

Rengör grillgallret i ugnen

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

Få bort röklukt

För att få bort röklukt ur ditt hus eller bil kan man hälla lite ättika i en skål och ha framme ett par dagar – det suger upp odören och hemmet blir fritt från röklukten!