Så söker du bostad

​För att kunna söka bostad måste du vara registrerad som sökande. Det är helt gratis att registrera sig, det enda du behöver göra för att stå kvar som bostadssökande är att uppdatera din kötid minst en gång var tolfte månad.

Steg 1

Registrera dig i vår bostadskö

Du börjar med att registrera dig i vårt system. Du får en poäng per ködag. Kan du inte registrera dig som sökande kanske du tidigare har varit registrerad eller haft ett avtal med oss. Prova då att logga in istället. För att inte falla ur vår kö måste du som sökande vara aktiv och kontakta Stångåstaden eller logga in under "Mina Sidor" på vår hemsida inom ett år, annars förlorar du de köpoäng du samlat ihop och din köplats raderas. Har du glömt ditt lösenord trycker du på Glömt lösenord eller kontaktar vår Kundtjänst

Steg 2

Söka lägenhet

Våra lediga lägenheter publiceras kontinuerligt på vår hemsida och publiceringstiden är fyra till sju dagar. Tittar du ett par gånger i veckan är du säker på att du inte missar någon lägenhet du är intresserad av. Under varje lägenhet presenterar vi området och även specifik information om lägenheten. Ibland finns även Målgrupp beskriven vilket innebär att förutom köpoäng måste du även tillhöra den beskrivna målgruppen för att få erbjudande.  

Steg 3

Intresseanmälan

För att anmäla intresse på en lägenhet loggar du in på "Mina sidor". Tryck sedan på "Sök ledigt", "Sök bostad" och sök upp den lägenhet du är intresserad av. Tryck på raden för önskad lägenhet för att se mer information och gör din intresseanmälning där. Du kan ha tre aktuella intresseanmälningar åt gången. Tänk på att bara intresseanmäla de lägenheter som du vill bo i. Tackar du nej till fem erbjudanden inom ett halvår blir du spärrad i sex månader.

Steg 4

Erbjudande och visning

Efter publiceringstidens slut skickar vi erbjudande till de fem kunder som har högst köpoäng och uppfyller vår hyrespolicy. Erbjudandet skickas med e-post. Erbjudandet ser du på "Mina sidor" där du även kan följa hela uthyrningsprocessen för de lägenheter du anmält intresse på. På erbjudandet finns kontaktuppgifter till den som visar lägenheten. Där finns även information om hur lång tid man har på sig innan man måste lämna svar på lägenheten. Om lägenheten inte var något för dig är det ändå viktigt att du svarar på erbjudandet. Du kan spärras som sökande upp till sex månader om du

- inte kommer till överenskommen visningstid eller om du tackar nej till fem erbjudanden inom ett halvår.
- du erbjuds att skriva kontrakt på en lägenhet men inte svarar alls.​

Steg 5

Tacka ja till erbjudande och kontraktsteckning

Den sökande som tackar ja efter visning och som har högst köpoäng får SMS med information angående kontraktsteckning. Du kan signera avtalet digitalt på "Mina sidor". För detta krävs att du har Bank-ID. Alla andra som fått ett erbjudande får meddelande via Mina sidor om att lägenheten är uthyrd.


Din köplats raderas när du har tackat ja till en bostad och kontraktsteckning. Detta gäller även när du byter lägenhet inom Stångåstaden.

Snabb inflyttning

Vi publicerar ibland lägenheter på hemsidan med snabb inflyttning. Dessa fördelas efter köpoäng och vi ringer till den som har högst poäng. Om vi inte når den med högst köpoäng via telefon dagen efter publiceringen går vi vidare till nästa sökande. Den som fått ett erbjudande och blivit godkänd ska skriva under hyresavtalet samma dag. Visning av lägenheten är inte möjlig.

För att du snabbt ska kunna teckna avtal krävs att du kan uppvisa intyg på inkomst som sträcker sig minst ett halvår framåt och en skriftlig hyresreferens. Observera att referenser äldre än två år inte godkänns.

Tänk på att du enbart kan anmäla ditt intresse för snabb inflyttning via vår hemsida.

​​